• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Clarificări APIA pentru rotația culturilor pe terenurile care încasează subvenții

  Roxana Dobre -

  Clarificări privind punerea în aplicare a standardului GAEC 7 – Rotaţia culturilor pe terenuri arabile, cu excepţia culturilor care cresc sub apă, în anul de cerere 2024. Autoritate de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – PNDR a transmis către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) o notă privind a standardului GAEC 7, în campania 2024.

  Pentru anul de cerere 2024 au fost întreprinse demersurile necesare pentru revizuirea unor dispoziții ale Planului strategic și a legislației naţionale de implementare, în ceea ce priveşte normele de condiționalitate (standardele GAEC).

  Citiți și: Rotația culturilor la subvenția APIA. Cum se aplică GAEC 7 în fermele cu peste 10 ha

  Clarificări transmise APIA pentru aplicarea GAEC 7

  Punerea în aplicare a standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC) se realizează în conformitate cu prevederile Secțiunii 3.10 Condiționalitate din Planul strategic PAC 2023-2027 și ale Ordinului MADR/MMAP/ANSVSA nr. 54/570/32/2023 (notă: pentru punerea în aplicare a normelor privind condiţionalitatea în cadrul intervențiilor sub formă de plăţi directe şi al unor intervenţii şi măsuri pentru dezvoltare rurală, începând cu anul de cerere 2023), modificările şi completările ulterioare.

  În privinţa condiționalităților de mediu în cadrul Politicii Agricole Comune, au fost întreprinse numeroase demersuri din partea autorităților Române şi a organizațiilor de fermieri pentru acordarea unor derogări la standardele GAEC în anul de cerere 2024 (propuneri de simplificare), din care, unele au fost soluționate parţial (GAEC 8) iar cele mai multe sunt în analiză și consultare, urmând să fie reglementate în următoarea perioadă (GAEC 5-9).

  Referitor la standardul GAEC 7 – Rotaţia culturilor pe terenuri arabile, cu excepţia culturilor care cresc sub apă, în anul de cerere 2024, se aplică după cum urmează:

  Regula generală: Se aplică o rotaţie a culturilor pe terenul arabil, cu excepția culturilor care cresc sub apă. Rotaţia constă în schimbarea culturilor cel puţin o dată pe an (an de cultură) la nivel de parcelă agricolă, cu excepţia culturilor multianuale, a ierburilor şi a altor plante furajere erbacee, a terenurilor lăsate pârloagă şi a culturilor din spații protejate (sere şi solarii).

  Sunt exceptate de la obligaţia privind rotaţia culturilor pe terenul arabil exploatațiile agricole care îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:

  a) peste 75% din terenul arabil este utilizat pentru producţia de iarbă sau alte plante furajere erbacee, este teren lăsat pârloagă, este cultivat cu culturi de leguminoase sau face obiectul unei combinaţii între aceste utilizări;
  b) peste 75% din suprafața agricolă eligibilă este pajişte permanentă, este utilizată pentru producţia de iarbă sau alte plante furaje erbacee sau pentru cultivarea unor culturi aflate sub  apă fie pentru o mare parte a anului, fie o mare parte a ciclului de cultură sau face obiectul unei combinaţii între aceste utilizări;
  c) exploataţiile cu o suprafaţă de teren arabil de până la 10 hectare.

  Se consideră că exploatațiile înregistrate şi certificate în agricultura ecologică, conform Regulamentului (UE) 2018/848 al Parlamentului European şi al Consiliului, respectă acest standard GAEC.

  Clarificări tehnice:

  Prin excepție de la regula generală, una şi aceeaşi specie de plante (cultura principală) poate fi cultivată pe aceeaşi suprafață de teren arabil (parcelă agricolă), pe cel mult 50% din suprafaţa arabilă a exploatației, astfel:

  a) o perioadă de cel mult 3 ani consecutivi, cu obligația ca între două culturi principale să înfiinţeze o cultură secundară diferită ca specie faţă de cultura principală;
  b) o perioadă de cel mult 2 ani consecutivi pe suprafeţele pe care cultura principală s-a recoltat toamna târziu (după data de 1 noiembrie) ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau înfiinţarea culturii de toamnă/culturii secundare nu a fost posibilă întrucât nu au existat condiţii optime de răsărire şi dezvoltare a plantelor.

  Rotaţia culturilor la nivelul exploatației agricole include culturile înființate în toamna anului precedent şi culturile înființate în primăvara anului curent depunerii cererii de plată, inclusiv culturile secundare gestionate în mod corespunzător.

  Întrucât obligațiile privind rotaţia culturilor pe terenul arabil – GAEC 7 se aplică începând cu anul de cerere 2024, pentru verificarea respectării acestui standard structura și amplasarea culturilor pe terenul arabil declarate de fermieri în anul 2023 constituie referință pentru verificarea rotaţiei culturilor pe terenul arabil în anul de cerere 2024.

  Fermierii vor notifica APIA cu privire la aplicarea excepției de la regula generală privind rotaţia culturilor pe terenul arabil în vederea respectării obligațiilor GAEC 7, conform Ordinului nr. 54/570/32/2023, cu modificările şi completările ulterioare (Anexa 1).

  Culturile principale/secundare înființate şi lucrările executate (cultura, data înființării, data recoltării/desființării/încorporării) vor fi consemnate în Registrul exploatației (Anexa 2).

  Modelele recomandate pentru notificarea APIA cu privire la evidența lucrărilor agricole – Registrul exploatației și aplicarea excepției de la regula generală pentru rotaţia culturilor GAEC 7 sunt prevăzute în Ghidul fermierului privind condiționalitatea – 2024, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

  Registrul exploatației
  Anexa 1, notificarea ce trebuie depusă de fermieri la APIA


  Te-ar mai putea interesa

  Cum va fi vremea în această săptămână. Anunț de la șefa ANM Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți

  Ultimele știri

  Ministrul Agriculturii: Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri în zonele afectate de secetă Florin Barbu: România poate obține 30 de milioane de tone de porumb pe an după reabilitarea sistemului de irigații Micii fermieri din Olt și-au făcut o moară cu pietre ce produce făină integrală de grâu și secară