• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescător de vaci: Fermierii bio din Ungaria primesc subvenții duble față de noi, cei din România

    Angelica Lefter -

    Crescătorul de vaci Varga Istvan, administratorul făbricuței Manufactura de Brânză, din localitatea Cund, județul Mureș, trage un semnal de alarmă și avertizează că fermierii mici din ecologic nu au prea multe șanse de supraviețuire din cauza sumelor foarte mici pe care le primesc de la stat ca subvenții. Nivelul plăților pe care le primesc fermierii bio nu a mai fost actualizat din 2014.

    Fermierul varga Istvan: Am fost privat de 3.000 de euro subvenții pentru vaca de lapte

    Fermierul Varga Istvan crește în jur de 50 de bovine, dintre care 35 cu lapte și deține o suprafață de 47,3 hectare de pășune ecologică. Deși este și producător de brânză, nu a putut obține sprijinul acordat de stat pentru vaca de lapte, din cauza birocrației, după cum a relatat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Eu am 50 de vaci din rasa Bălțată cu Roșu, dintre care 35 produc lapte. Fermier în România este considerat tot fermierul mare, care are ferme mari. Eu prelucrez laptele din propria fermă într-un centru integrat în exploatație, sunt în al optulea an deja, iar anul trecut, când s-a dat acel ajutor pe vaca de lapte, pentru că nu am putut dovedi că am vândut lapte spre procesare, având în vedere că prelucrez tot eu, am fost privat de 3.000 de euro. Mai mult, având în vedere că eu produc unul dintre cel mai curat și sănătos lapte din România, eu nu du silozuri, nu dau premix, nimic care ar fi nociv pentru vaci, vacile mele trăiesc și peste vârsta care este subvenționată la sprijinul cuplat, pentru că țin la animalele mele și nu are rost să le ucizi prematur ca să zic așa. Eu nu am fost considerat producător de lapte, ca să vedeți cum este sistemul”, a menționat Istvan Varga.

    Crescătorul de vaci Varga Istvan, administratorul Manufactura de Brânză, din localitatea Cund, județul Mureș

    Fermierii din sectorul ecologic din Ungaria au subvenții duble față de fermierii români

    La toate acestea se adaugă și faptul că subvențiile pe care le încasează fermierii români, cel puțin cei care produc ecologic, sunt la jumătate față de alți fermieri din UE. O comparație făcută de crescătorul de animale Varga Istvan are în vedere subvențiile din sectorul ecologic primite de vecinii fermieri unguri. Aici se dovedește clar, conform cifrelor, că ei beneficiază de subvenții duble față de fermierii români.

    ”Eu am pășunea la al doilea an în ecologic, până acum doi ani a fost în conversie, nu produc propriu-zis ecologic, dar am grijă ca vacile mele să mănânce cât mai natural. România ar avea mare potențial pe partea de ecologic, mai ales în zonele montane. Dar luăm puțin și ne uităm la ce subvenții există la fermierii unguri, în țara vecină, nu trebuie să mergem mai departe, diferențele sunt uriașe. Nu știu de ce există ceastă discrepanță, bănuiesc că în statele mai vestice există și mai mare discrepanță, nu știu cine ar trebui să lupte pentru aceste drepturi. Eu, căutând aceste cifre pentru fermierii români, pe pagina APIA, nu le găsesc decât pe cele din fostul program 2014-2020. Am participat la un eveniment și am aflat că la noi nu s-au mai făcut modificări din 2014 la ecologic, deci au trecut 10 ani și la noi nu s-a mi modificat nimic”, a explicat fermierul.

    Varga Istvan ne-a prezentat și câteva date cu privire la subvențiile de care beneficiază fermierii bio din Ungaria, in comparație cu cei din România:

    Fermieri România – conversie – ecologic

    Fermieri Ungaria – conversie – ecologic

    Ungaria are peste 1.100 euro mai mult față de România în conversie și mai mult decât dublu în ecologic deja. Ei fac o defalcare când vine vorba de anumite soiuri de mere, unde este și mai mare subvenția.

    Citiți și: Subvenții APIA 2024. Condiții generale pentru plata pe hectar și animale

    Brânză produsă în ferma lui Varga Istvan

    Varga Istvan: Subvențiile din ecologic ar trebui aliniate la cele europene

    Fermierul Varga Istvan își explică aceste diferențe prin faptul că ponderea de agricultură ecologică în România este prea mică încât să fie un interes major pentru persoanele responsabile.

    ”Dacă luăm cifrele din Ungaria vorbim despre cuantumuri duble in cele mai multe situații. Explicația ar fi că ponderea de agricultură ecologică în România este prea mică încât să fie un interes major pentru persoanele responsabile, în schimb nu are cum să fie de un interes major nici pentru potențialii producători ecologici dacă nu sunt cifrele ca atare. Putem spune că s-au folosit puține substanțe toxice pe solurile din țara noastră. În perioada de preaderare, mai ales din lipsa fondurilor, solurile noastre au fost puțin afectate, dar acum ar fi bine să ne gândim să lăsăm ceva generațiilor care urmează după noi și ar trebui să avem mai multă grijă față de cum ne comportăm cu pământul care ne hrănește pe noi. Cred că pur și simplu autoritățile ar putea să verifice datele, dacă subvențiile nu au fost aliniate din 2014. Nu cred că este forte greu, cred că a uitat cineva acolo de subvențiile în ecologic. Deci ar trebui întâi verificate și apoi aliniate la cele europene”, a conchis producătorul de brânză și crescătorul de vaci de lapte Varga Istvan.

    Citiți și: Lista culturilor fixatoare de azot pentru subvenția APIA


    Te-ar mai putea interesa

    Recoltare de urgență pentru porumbul dintr-o comună Banii pentru subvenția APIA așteptată de fermieri – publicați în Monitorul Oficial! Calculator avans APIA 2024. Plata minimă care se achită pe hectar la prima tranșă

    Ultimele știri

    Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Brutarii scumpesc pâinea, deși prețul grâului e la același nivel ca anul trecut