• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Crescător de vaci: Fermierii bio din Ungaria primesc subvenții duble față de noi, cei din România

  Angelica Lefter -

  Crescătorul de vaci Varga Istvan, administratorul făbricuței Manufactura de Brânză, din localitatea Cund, județul Mureș, trage un semnal de alarmă și avertizează că fermierii mici din ecologic nu au prea multe șanse de supraviețuire din cauza sumelor foarte mici pe care le primesc de la stat ca subvenții. Nivelul plăților pe care le primesc fermierii bio nu a mai fost actualizat din 2014.

  Fermierul varga Istvan: Am fost privat de 3.000 de euro subvenții pentru vaca de lapte

  Fermierul Varga Istvan crește în jur de 50 de bovine, dintre care 35 cu lapte și deține o suprafață de 47,3 hectare de pășune ecologică. Deși este și producător de brânză, nu a putut obține sprijinul acordat de stat pentru vaca de lapte, din cauza birocrației, după cum a relatat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  ”Eu am 50 de vaci din rasa Bălțată cu Roșu, dintre care 35 produc lapte. Fermier în România este considerat tot fermierul mare, care are ferme mari. Eu prelucrez laptele din propria fermă într-un centru integrat în exploatație, sunt în al optulea an deja, iar anul trecut, când s-a dat acel ajutor pe vaca de lapte, pentru că nu am putut dovedi că am vândut lapte spre procesare, având în vedere că prelucrez tot eu, am fost privat de 3.000 de euro. Mai mult, având în vedere că eu produc unul dintre cel mai curat și sănătos lapte din România, eu nu du silozuri, nu dau premix, nimic care ar fi nociv pentru vaci, vacile mele trăiesc și peste vârsta care este subvenționată la sprijinul cuplat, pentru că țin la animalele mele și nu are rost să le ucizi prematur ca să zic așa. Eu nu am fost considerat producător de lapte, ca să vedeți cum este sistemul”, a menționat Istvan Varga.

  Crescătorul de vaci Varga Istvan, administratorul Manufactura de Brânză, din localitatea Cund, județul Mureș

  Fermierii din sectorul ecologic din Ungaria au subvenții duble față de fermierii români

  La toate acestea se adaugă și faptul că subvențiile pe care le încasează fermierii români, cel puțin cei care produc ecologic, sunt la jumătate față de alți fermieri din UE. O comparație făcută de crescătorul de animale Varga Istvan are în vedere subvențiile din sectorul ecologic primite de vecinii fermieri unguri. Aici se dovedește clar, conform cifrelor, că ei beneficiază de subvenții duble față de fermierii români.

  ”Eu am pășunea la al doilea an în ecologic, până acum doi ani a fost în conversie, nu produc propriu-zis ecologic, dar am grijă ca vacile mele să mănânce cât mai natural. România ar avea mare potențial pe partea de ecologic, mai ales în zonele montane. Dar luăm puțin și ne uităm la ce subvenții există la fermierii unguri, în țara vecină, nu trebuie să mergem mai departe, diferențele sunt uriașe. Nu știu de ce există ceastă discrepanță, bănuiesc că în statele mai vestice există și mai mare discrepanță, nu știu cine ar trebui să lupte pentru aceste drepturi. Eu, căutând aceste cifre pentru fermierii români, pe pagina APIA, nu le găsesc decât pe cele din fostul program 2014-2020. Am participat la un eveniment și am aflat că la noi nu s-au mai făcut modificări din 2014 la ecologic, deci au trecut 10 ani și la noi nu s-a mi modificat nimic”, a explicat fermierul.

  Varga Istvan ne-a prezentat și câteva date cu privire la subvențiile de care beneficiază fermierii bio din Ungaria, in comparație cu cei din România:

  Fermieri România – conversie – ecologic

  Fermieri Ungaria – conversie – ecologic

  Ungaria are peste 1.100 euro mai mult față de România în conversie și mai mult decât dublu în ecologic deja. Ei fac o defalcare când vine vorba de anumite soiuri de mere, unde este și mai mare subvenția.

  Citiți și: Subvenții APIA 2024. Condiții generale pentru plata pe hectar și animale

  Brânză produsă în ferma lui Varga Istvan

  Varga Istvan: Subvențiile din ecologic ar trebui aliniate la cele europene

  Fermierul Varga Istvan își explică aceste diferențe prin faptul că ponderea de agricultură ecologică în România este prea mică încât să fie un interes major pentru persoanele responsabile.

  ”Dacă luăm cifrele din Ungaria vorbim despre cuantumuri duble in cele mai multe situații. Explicația ar fi că ponderea de agricultură ecologică în România este prea mică încât să fie un interes major pentru persoanele responsabile, în schimb nu are cum să fie de un interes major nici pentru potențialii producători ecologici dacă nu sunt cifrele ca atare. Putem spune că s-au folosit puține substanțe toxice pe solurile din țara noastră. În perioada de preaderare, mai ales din lipsa fondurilor, solurile noastre au fost puțin afectate, dar acum ar fi bine să ne gândim să lăsăm ceva generațiilor care urmează după noi și ar trebui să avem mai multă grijă față de cum ne comportăm cu pământul care ne hrănește pe noi. Cred că pur și simplu autoritățile ar putea să verifice datele, dacă subvențiile nu au fost aliniate din 2014. Nu cred că este forte greu, cred că a uitat cineva acolo de subvențiile în ecologic. Deci ar trebui întâi verificate și apoi aliniate la cele europene”, a conchis producătorul de brânză și crescătorul de vaci de lapte Varga Istvan.

  Citiți și: Lista culturilor fixatoare de azot pentru subvenția APIA


  Te-ar mai putea interesa

  Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile! Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe Subvenția APIA de 100 de euro – fermierii autorizați, urmează plata în conturi!

  Ultimele știri

  Ministrul Agriculturii: Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri în zonele afectate de secetă Florin Barbu: România poate obține 30 de milioane de tone de porumb pe an după reabilitarea sistemului de irigații Micii fermieri din Olt și-au făcut o moară cu pietre ce produce făină integrală de grâu și secară