• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii bulgari sunt furioși: Ouăle românești, vândute în Bulgaria ca produse autohtone

    Violina Gorcinschi -

    Crescătorii de păsări din Bulgaria au ridicat problema practicilor comerciale neloiale din țară. Potrivit fermierilor, care s-au întâlnit recent cu ministrul Agriculturii, pe piața alimentară din Bulgaria au loc practici comerciale neloiale care îi afectează pe producătorii autohtoni. Aceștia i-au acuzat pe comercianții care importă ouă românești și ucrainene că le vând cu etichetă bulgară, lucru care se întâmplă și în cazul cărnii de pui.

    Fermierii bulgari au vorbit despre practicile comerciale neloiale precum importul de pui întregi care, conform documentelor, sunt înregistrați ca bucăți de pui congelate, dar sunt comercializați de către operatorii economici autohtoni sub etichete bulgare. Problema principală ar fi dificultatea de a monitoriza corespunzător produsele care intră în țară, potrivit lui Daniel Bozhankov, de la Asociația Crescătorilor Industriali de Păsări, citat de Agri.bg.

    Ouăle românești, subiect de scandal în Bulgaria

    Într-o întâlnire cu premierul interimar, Nikolai Denkov, ministrul Agriculturii interimar, Kiril Vatev, și un reprezentant al politicienei Mariei Gabriel, ce a avut loc în aceste zile, crescătorii de păsări bulgari au prezentat exemple de abuzuri legate de importul de ouă și carne de pasăre. Ouăle și carnea importate din România au fost principalul subiect de discuție.

    „Le-am furnizat (politicienilor de la guvernare – n.r.) informații despre diverse practici comerciale neloiale și chiar le-am arătat. Am adus ouă din România și Ucraina. Ouăle românești erau ambalate într-o cutie, cu eticheta conținând denumirea bulgară. Doar într-un colț era scris „Origine: România”, ceea ce nu corespunde în niciun fel reglementărilor privind etichetarea stabilite de Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentară”, a explicat Daniel Bozhankov de la Asociația Crescătorilor Industriali de Păsări.

    De asemenea, ouăle din cutia respectivă nu aveau codul care ar arăta că sunt românești. La eveniment, ministrul Agriculturii a comentat că acest lucru este un caz direct pentru Comisia pentru Protecția Consumatorilor (CPC).

    „Un alt abuz este legat de ouăle din Ucraina, care ajung la noi cam în a 25-a zi de la producție, iar termenul de valabilitate este de 28 de zile. În multe locuri, ele sunt vândute în pungi transparente fără etichete sau în cutii cu etichete bulgare și o nouă dată de valabilitate. Aceasta este o înșelăciune totală pentru consumator și este cu adevărat un caz pentru CPC”, a spus categoric Bozhankov.

    Crescătorii de păsări propun inspecții la companiile importatoare (foto: agrifutures.com.au)

    Carne de pasăre din România și Ucraina, vândută cu etichetă bulgară

    Situația cu importul de carne de pasăre este similară. Se importă pui întregi, care conform documentelor sunt înregistrați ca bucăți de pui congelate. Produsele intră în rețeaua internă și sunt comercializate sub etichete bulgare.

    Citește și: Fermierii din Bulgaria: Românii cumpără floarea-soarelui din Ucraina și o vând ca marfă românească

    „Este foarte dificil să se facă monitorizarea deoarece carnea corespunde documentelor și în mod real angajații ABAH nu pot face verificări inverse în Ucraina sau în România. Ei le verifică doar pe baza documentelor. Și când urmăresc producția bulgară, ei vin direct la fermă și pot vedea absolut totul – de la început până la sfârșit”, a explicat reprezentantul industriei.

    Importul de pui întregi, care conform documentelor sunt înregistrați ca bucăți de pui congelate, economisește și plata de taxe mai mari. Astfel, se generează și profituri mai mari, ceea ce permite scăderea prețurilor pentru producătorii bulgari.

    Citește și: Schema ”Bulgaria” prin care zahărul din Ucraina intră în România fără licență de import

    „Am propus autorităților să efectueze inspecții mixte cu participarea ABAH și a ANAF. Să viziteze acele fabrici sau comercianți care fac astfel de importuri și să rămână acolo timp de două săptămâni. Cel mai probabil, astfel de practici neloiale de pre-etichetare se vor opri”, a spus cu speranță Daniel Bozhankov.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români