• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ploi în lunile martie-aprilie. Când pot semăna fermierii porumbul și floarea-soarelui

    Roxana Dobre -

    Fermierii ar putea avea un debut favorabil pentru însămânțările la porumb și floarea-soarelui după ce prognoza ANM a arătat ploi pentru sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie. Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii a anunțat care este starea culturilor la acest moment dar și ce probleme întâmpină deja fermierii din cauza secetei de la început de an.

    Sorin Moise a declarat astăzi, miercuri – 6 martie, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că fermierii s-au confruntat în ultima perioadă cu secetă iar primele probleme au apărut la culturile de toamnă, în special rapiță unde au fost întoarse mai multe suprafețe. O veste bună a fost însă comunicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) către MADR, meteorologii prognozând ploi însemnate după jumătatea lunii martie.

    Citiți și: Pierderi uriașe pentru fermieri la început de an. Cultura care dă toate calculele peste cap

    Primele probleme la culturile de toamnă

    Sorin Moise, MADR: La momentul actual, culturile au o stare de vegetație normală

    Sorin Moise a făcut o analiză a stării culturilor de toamnă, subliniind că primele probleme au apărut din cauza secetei, mai ales în cazul rapiței.

    ”Începutul de an ne-a adus ceva speranțe pentru că am avut precipitațiile din luna decembrie, din luna octombrie un pic și în ianuarie. Însă din păcate ultima perioadă a venit cu o secetă accentuată. Vedem că tot ne uităm pe cer, sunt nori, dar din păcate nu apare ploaia absolut deloc. La momentul actual culturile au o stare de vegetație să spunem normală. Deja înțeleg că Direcția Generală de Politice Agricole din minister a solicitat Direcțiilor Agricole din toată țara situația cu starea culturilor ca să vedem exact dacă e cazul în anumite locuri să fie culturi calamitate sau care trebuie reînsămânțate, întoarse cum spunem noi, astfel încât până la sfârșitul lunii martie să avem aceste date, să ne facem o imagine despre probleme, dacă acestea sunt în zona culturilor de rapiță, orz și grâu. Din informațiile pe care le am la momentul actual, se pare că doar câteva culturi de rapiță au fost afectate și urmează să fie întoarse”, a spus Sorin Moise pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.

    Citiți și: Fonduri noi pentru achiziția de utilaje agricole. Sprijin de până la 1.000.000 euro/fermă, din aprilie

    Ploi din a doua parte a lunii martie

    Sorin Moise a mai precizat pentru emisiunea Agrostrategia că reprezentanții MADR se află în legătură permanentă cu cei ai ANM iar prognoza pentru perioada următoare arată ploi din a doua jumătate a lunii martie.

    ”De asemenea, discutând cu reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), cu care suntem în permanență în legătură, înțelegem că în partea a doua-a lunii martie și începutul lunii aprilie ar fi vorba de niște precipitații mai consistente pentru România, pentru toată zona, care să acopere toată țara, ceea ce ar fi foarte bine. Pentru că știm cu toții începutul lunii aprilie înseamnă declanșarea campaniei de semănat pentru floarea-soarelui și porumb. Asta înseamnă că cu ajutorul lui Dumenzeu vom avea apă suficientă pentru a putea semăna. În paralel noi mergem cu zona de irigații, adică deja domnul ministru Florin Barbu ține legătura în permanență cu directorul general de la ANIF. S-a început deja frunizarea de apă pe canale, acolo unde sunt solicitări din partea OUAI-urilor dar și a fermierilor individuali, ANIF va furniza apă pe infrastructura principală, fie pentru irigatul culturilor de orz și de grâu și rapiță din toamnă sau pentru aprovizionare la cele din primăvară”, a mai precizat Moise.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till