• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial

    Roxana Dobre -

    Interes uriaș pentru cultura de mazăre, leguminoasa fiind prima opțiune a fermierilor care sunt obligați în acest an, conform standardului de ecocondiționalitate GAEC 8, fie să lase pârloagă 4% din suprafața arabilă a fermei, fie că cultive pe acea suprafață culturi fixatoare de azot, fie să vină după cultura principală cu o cultură secundară, tot „verde”.

    Fermierii se află în prezent în plină campania de însămânțarea la mazăre, aceasta fiind și cultura favorită în topul cererilor la companiile care produc sau vând sămânță. În continuarea clasamentului se află culturi precum năutul, lucerna și soia dar și plantele de nișă cum ar fi lupinul, sparcetă sau măzăriche. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a vorbit Beatrice Tavares, Administrator ITC Seeds pentru a afla care este cererea în piață după derogarea pentru GAEC 8 și care sunt stocurile de plante fixatoare de azot în prezent.

    Citiți și: Cum se aplică GAEC 8 pentru subvențiile APIA din acest an. Comisia Europeană, notificată

    Compania ITC Seeds spune că nu sunt probleme cu stocurile de sămânță de mazăre

    Beatrice Tavares, Administrator ITC Seeds a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că în preferințele fermierilor se află mazărea, năutul, lucerna și soia, toate plante fixatoare de azot.

    ”Vânzarea numărul 1 este pe măzăre. După aceea urmează năutul, lucerna, soia mai puțin la noi.  Contează foarte mult și ordinea la semănat pentru  că dacă se termină stocurile de mazăre după aceea au ca variante năutul și soia. Mai avem lupin, chiar acum avem comenzi, urmează lucerna, unde există cerere mai ales din partea fermelor care au și zootehnie. Tot pentru fermele de animale am mai vândut sparcetă și măzăriche”, a spus Beatrice Tavares.

    Reprezentanta ITC Seeds a completat că fermierii erau pregătiți și se bazau pe derogarea pentru GAEC 8 astfel că după anunțul făcut de Ministerul Agriculturii, comenzile s-au concretizat iar în prezent există o cerere mare mai ales pentru sămânța de mazăre.

    ”După derogarea pentru GAEC 8, comenzile s-au concretizat pentru sămânța de mazăre. Oricum erau comenzi, mai ales că este timpul de semănat acum până la sfârșitul lunii februarie, adică suntem în plin sezon. Și da, este cerere mare pentru mazăre. Vorbim în prezent de două fenomene să le spun așa. În 2023 s-a vândut foarte multă sămânță de mazăre, tot pe derogarea GAEC 8, adică s-a pus 10 % culturi  fixatoare de azot și s-a vândut foarte mult sâmânță C1 iar ca urmare, acum în piață există pe de o parte sămânță certificată și pe de altă parte sămânță necertificată pentru mazăre. Deci din punctul meu de vedere nu există o criză de sămânță de mazăre. Cumva piața s-a reglat, adică avem cerere într-adevăr, dar oamenii au și fost prevăzători, cel puțin cei mai mulți dintre ei. În cazul celorlalte culturi, stocurile sunt relativ acceptabile, dar nu chiar mari pentru că sunt mărfuri care au valoare mare, adică este o sămânță scumpă și nici recoltele nu au fost foarte ridicate fiind secetă, n-au fost niște randamente foarte mari. Numai pe mazăre există acest echilibru. Adică s-a vândut mult, s-a și produs, iar unii fermieri și-au și oprit, au fost prevăzători și au produs semințe în fermă pentru uz propriu. Alți fermieri și-au făcut comenzile din timp, deci nu mai sunt aceleași volume care au fost anul trecut pentru mazăre. Nu vorbim de o criză în prezent, doar dacă ar putea să existe ceva fermieri întârziați să spunem, care nu au crezut că se va da o derogare sau au așteptat până în ultimul moment dar în mare cred că planurile sunt făcute”, a precizat administratorul ITC Seeds.

    Citiți și: Mihai Mirițescu, Saaten Union: Sfatul meu pentru fermieri este să semene mazărea cât mai repede

    Cât preț are mazăre în această primăvară

    Conform lui Beatrice Tavares, în prezent, pentru unele soiuri consacrate, nivelul prețului este de 5 – 6 lei/kilograme cu plata la recoltare. În 2023 mazărea de primăvară s-a vândut de la 3 lei (în ianuarie) până la 5-6 lei (în martie).

    ”Există stocuri de mazăre dar la un preț ridicat adică pe lângă ce avem ca un ordin de cifrat în România s-a vândut undeva cel mai ieftin la 2 lei, foarte rar în jur de 3 lei kilogramul ca medie, deci s-a vândut și la 2,5 lei și la 3 lei și 3,5 lei. Pe piața internațională la ora actuală prețul mediu este de 650 euro/tona, asta înseamnă cumva 3,25 lei/kilogram plus transport adus în România. Deci ca să fie adus în țară ajungem undeva peste 3,50 lei/kilogram spre 4 lei și ne apropiem de valorile care au fost trecut, unde din cauza faptului că a trebuit să importăm foarte multă măzăre, s-a ajuns la prețuri la fermieri de peste 4 lei. În prezent, pentru unele soiuri consacrate, nivelul prețului este de 5 – 6 lei/kilograme cu plata la recoltare”, a spus Beatrice Tavares.

    Cine nu mai prinde stoc de mazăre poate alege năut, lucernă sau soia

    Oferta de la ITC Seeds este variată în ceea ce privesc plantele fixatoare de azot astfel că fermierii care nu mai prind mazăre pe stoc au de unde alege alte culturi care sunt eligibile și pentru GAEC 8. ”Din punctul meu de vedere culturile preferate de fermieri sunt alese din punct de vedere climatic, dacă există irigații sau piață de desfacere. Adică spre exemplu pentru sudul și estul României este căutat năutul pentru că există o piață de desfacere. După aceea am văzut că fermierii mai preferă și lucernă, mai ales că pentru această cultură primesc și Sprijin Cuplat pentru Venit  și atunci este iarăși un avantaj pentru ferme.  În cazul culturii de soia există cerere din partea fermelor care au irigații adică mai mult pe partea de vest, pentru că pe partea de sud și de est fără irigat la soia este crunt. Și mai culturile de nișă adică lupinul dulce pentru consum uman unde sămânța este un pic scumpă, dar cam la același nivel ca năutul și iarăși există o piață de desfacere”, a mai precizat reprezentanta ITC Seeds.

    Criterii de bază pentru alegerea plantelor fixatoarea de azot

    Beatrice Tavares a oferit și o serie de sfaturi pentru fermierii care aleg să cultive plante fixatoare de azot. ”Fermierii s-au mobilizat  exemplar, și în mod suprinzător cei mici, adică până în 500 de hectare, cel puțin clienții noștri au prevăzut din timp un plan de culturi. Sfatul meu este să-și facă bine calculele ce anume doresc să înființeze în cultură, să fie adaptat condițiilor pedoclimatice din zona dumnealor, să aibă grijă și la tehnologia de cultivare și bineînțeles la posibilități de valorificare a recoltelor. Eu cu toți clienții noștri așa am ales împreună ce anume vor însămânța”, a mai spus Tavares.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till