• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OUG permise tractoare, publicată în Monitorul Oficial! Noile reguli la circulația tractoarelor

    Oana Timar -

    Circulația tractoarelor în privința regimului de permise, reglementată printr-o ordonanță de urgență adoptată și publicată în Monitorul Oficial joi, 18 ianuarie. Noul act normativ intrat în vigoare echivalează permisul pentru categoriile TR și TR 1 cu permisul de categoria B, prin modificarea OUG nr. 195/2002.

    În Monitorul Oficial nr. 48 de joi, 18 ianuarie, a fost publicată OUG nr. 1/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Actul normativ a intrat în vigoare din ziua publicării.

    Circulația tractoarelor – permise. Echivalare categorii

    Cea mai importantă prevedere din noua OUG vizează modificarea articolului 24 indice 1 alineatul (2), unde, după litera g) se introduce
    o nouă literă, lit. g1), cu următorul cuprins:
    „g1) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile și pentru vehiculele din categoria Tr1, precum și pentru ansamblurile formate dintr-un vehicul din categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculelor sau ansamblurilor de vehicule;”.

    La articolul 24 indice 1 alineatul (2), litera i) s-a modificat OUG 195/2002 cu următorul cuprins:
    „i) permisele de conducere eliberate pentru categoria Tr sunt valabile și pentru ansamblul format dintr-un vehicul din categoria Tr și una sau două remorci, precum și pentru vehiculele din categoria Tr1 și pentru ansamblurile formate dintr-un vehicul din categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculelor sau ansamblurilor de vehicule;”.

    La articolul 24 indice 1 alineatul (2), după litera i) s-a introdus o nouă literă, lit. i indice 1), cu următorul cuprins:
    „i1) permisele de conducere eliberate numai pentru categoria Tr1 sunt valabile și pentru ansamblul format dintr-un vehicul din
    categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculului sau ansamblului de vehicule;”.

    Citiți și: OUG aprobată de Guvern! Conducerea tractoarelor se poate face și cu permis categoria B!

    Echivalarea permiselor de categoria B cu Tr sau Tr1, fără examen

    Prin OUG nr. 1/2024 se introduce, în Anexa 1, la Categorii de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere, și o nouă literă p) indice 1: „p1) categoria Tr1: tractoare agricole sau forestiere a căror viteză maximă constructivă este mai mică sau egală cu 40 de
    km/h;” 

    ”Înscrierea în permisul de conducere a echivalării categoriilor B sau Tr cu categoria Tr1 se realizează în cazul eliberării unui nou permis de conducere, dar nu mai devreme de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, se prevede în noua OUG.

    Titularii permiselor de conducere categoriile B sau Tr aflate în perioada de valabilitate administrativă și emise anterior intrării în vigoare a OUG nr. 1/2024 ori până la împlinirea termenului de 90 de zile, care nu au înscrisă categoria Tr1, pot conduce pe drumurile publice vehiculele din categoria Tr1, precum și ansamblurile formate dintr-un vehicul din categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculelor sau ansamblurilor de vehicule, până la expirarea valabilității acestora.

    ”Echivalarea categoriilor B sau Tr cu Tr1 se realizează fără examinarea de către autoritatea competentă”, se clarifică în actul normativ.

    Citiți și: Programul Rabla pentru tractoare: 30.000 euro/fermă, ajutor la achiziția de tractoare și utilaje


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului