• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șefa ANM a anunțat zonele cu ger! Județe unde temperaturile scad până la -20 de grade

    Roxana Dobre -

    Temperaturile scad semnificativ începând de astăzi după ce un val de aer polar a pătruns deja pe teritoriul țării noastre. Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a anunțat că încep ninsorile, vântul puternic și temperaturile scăzute la ajuns la -20 de grade.

    Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat astăzi, luni – 8 ianuarie cum va fi afectată România de valul de aer polar care a pătruns deja pe teritoriul țării noastre.

    ”Este primul episod specific sezonului în care ne aflăm, atât datorită regimului termic dar și a precipitațiilor predominant sub formă de ninsoare. Deja în Moldova a nins, mai ales în jumătatea nordică, acolo unde stratul de zăpadă variază de la 10 până la 20 de cm în zona de munte. La această oră cele mai coborâte valori de temperaturi se consemnează în nordul Moldovei, -9 grade, la Darabani, Rădăuți, Suceava, Cotnari. De altfel, în jumătatea nordică a acestei regiuni, temperaturile sunt sub -9…-8 grade, doar 1 grad în Capitală, în timp ce pe litoral avem 2…3 grade”, a spus aceasta la  Antena 3 CNN.

    Citiți și: Când vine gerul – anunțul șefei ANM pentru toată România!

    Vremea se schimbă radical (foto: outdoor-photos.com)

    Zonele unde vor avea loc ninsori. Minime de -20…-15 grade

    Șefa ANM a mai anunțat că astăzi va fi o vreme închisă, cu precipitații predominant sub formă de ninsoare în zona Moldovei și, la munte, dar și în partea de vest, centru, nord a țării, în timp ce în sud vor avea loc de precipitații mixte, lapoviță și ninsori.

    ”Din punct de vedere termic răcirea va fi una accentuată începând de astăzi în toată țara, pentru că maximele vor fi cel mult între -7…-6 grade în nordul extrem și 5…6 grade în partea de sud est a țării. Mâine dimineață și miercuri dimineață vom vorbi despre cele mai coborâte temperaturi din acest episod, fiind vârful acestui episod, -20…-15 grade în depresiuni, până la -6 grade în restul teritoriului”, a mai explicat directorul ANM.

    Citiți și: ANM a emis Cod Galben de ninsori și viscol până marți, în 14 județe. Ploi și vânt în restul țării

    ANM: Ploi și ninsori până marți, 9 ianuarie

    În prezent pe site-ul ANM sunt emis două avertizări care se află în vigoarea până mâine, marți – 9 ianuarie. Acestea anunță ploi, ninsori, vânt și polei în mai multe zone ale țării, asfel:

    Informare meteorologică valabilă până marți, 9 ianuarie, ora 10.00

    Conform ANM, aria precipitațiilor va fi în extindere în toate regiunile. De luni vor predomina ninsorile, iar în Oltenia și Muntenia local se vor acumula 15…30 l/mp. Pe alocuri se va depune polei. Vântul va avea intensificări temporare cu viteze în general de 45…50 km/h.

    Atenționare Cod Galben de intensificări ale vântului, polei, ninsori moderate cantitativ și viscol

    Interval de valabilitate: 7 ianuarie, ora 18 – 9 ianuarie, ora 10.00
    Fenomene vizate: intensificări ale vântului, polei, ninsori moderate cantitativ și viscol
    Zone afectate: Moldova, Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei

    În intervalul menționat, în județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași va ninge moderat cantitativ și se va depune strat de zăpadă, local de peste 10…15 cm. În prima parte a zilei de luni (8 ianuarie) în jumătatea sudică a Moldovei, în cea estică a Munteniei și în Dobrogea vor fi mai ales ploi ce local vor depune polei, apoi vor predomina ninsorile.

    Vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55…70 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate redusă.

    Conform unei note a ANM, la începutul săptămânii vremea se va răci semnificativ, astfel încât marți vor fi temperaturi maxime preponderent negative, cuprinse în general între -8 și 0 grade, iar în noaptea de marți spre miercuri (9/10 ianuarie) va fi ger în nord, centru și est, cu minime termice de până la -20…-18 grade.

    Zonele aflate sub Cod Galben de ninsori


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till