• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ion Țiriac și-a cumpărat un tractor Porsche – GALERIE FOTO

  Oana Timar -

  Ion Țiriac a făcut o achiziție neobișnuită: și-a cumpărat un tractor. Nu este vorba despre orice tractor, ci despre un model de colecție: un tractor Porsche-Diesel Super S 308. Utilajul are un motor de 38 de cai putere și a fost produs în 1958, fiind complet restaurat.

  Țiriac Collection include 11 modele de Porsche. Dintre acestea, unul singur este, spre surprinderea multora, un tractor. Nu este niciun semn că miliardarul Ion Țiriac s-ar apuca de agricultură, ci doar că a făcut o nouă investiție într-un model de colecție care uimește prin calitatea lucrărilor de restaurare, utilajul arătând în prezent la fel de bine ca atunci când a ieșit pe poarta fabricii.

  Tractorul lui Ion Țiriac

  Modelul de tractor deținut Ion Țiriac este Porsche-Diesel Super S 308, cu numărul de șasiu 9146, motor în 3 cilindri în linie, un volum de 2.625 cc, 38 de cai putere și transmisie manuală în 5 trepte. Tractorul lui Țiriac a fost produs în 1958.

  Conform site-ului Țiriac Collection, dr. Ferdinand Porsche a oferit consultanță tehnică și de design pentru construirea unor tractoare-prototip înaintea celui de-al doilea Război Mondial. Dezvoltarea unui tractor de dimensiuni mici a fost ideea lui Adolf Hitler, care și-a imaginat un Tractor al Poporului (Volkstraktor) pentru agricultură asa cum Volkswagen (Masina poporului) avea rolul de a motoriza populația Germaniei.

  Tractorul de colecție a fost produs în 1958

  După al Doilea Război Mondial, Porsche a produs tractoare cu până la 55 CP

  După război, Porsche a primit interdicția de a construi propriile tractoare (doar companiile care au produs tractoare înaintea și în timpul Războiului au primit permisiunea de construi astfel de vehicule), iar compania a fost astfel nevoită să cedeze licența pentru designul tractoarelor sale altor constructori. Totuși, Porsche a dezvoltat o serie de motoare diesel răcite cu aer cu unul, doi, trei și patru cilindri care dezvoltau între 14 și 55 CP.

  Producția a început în 1950, inițial în cooperare cu Allgaier Werke GmbH (sub marca Allgaier), apoi, din 1956, în colaborare cu Mannesmann Group, companie care deținea o fabrică în orașul Friedrichshafen. Aici s-au produs peste 125.000 de tractoare sub marca Porsche-Diesel în perioada 1956-1963, multe dintre ele fiind exportate. Vehiculele agricole Porsche au beneficiat de aceeași reputație în ceea ce privește nivelul ingineriei și calitatea construcției ca automobilele omonime.

  Un echipament neobișnuit prezent pe tractorul Porsche și care a echipat toate modelele de la început până la finalul producției a fost sistemul hidraulic de cuplare dintre motor și cutia de viteze. Acesta permitea schimbarea treptei de viteză fără acționarea ambreiajului, reducând astfel uzură componentelor transmisiei.

  Tractorul lui Ion Țiriac a fost complet restaurat

  Tractorul lui Ion Țiriac a fost restaurat în 2000

  Tractorul deținut de Ion Țiriac este un Porsche-Diesel Super S 308, propulsat de un motor răcit cu aer, cu trei cilindri de 2.625 cc, care dezvoltă 38 CP. Modelul Super S 308 a reprezentat versiunea lungă a lui Super N 308, care avea caracteristici tehnice comparabile. Porsche-Diesel Super S 308 este considerat urmașul lui Allgaier A 133 S și a fost înlocuit ulterior de mai modernul Porsche-Diesel Super N 309.

  Complet restaurat după anul 2000, acest tractor Porsche-Diesel Super S 308 a fost achiziționat apoi de un colecționar privat, fiind utilizat foarte puțin după restaurare.


  Te-ar mai putea interesa

  Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd Alertă ANM de ploi, vijelii și grindină în 14 județe. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp Mușuroirea tomatelor. Când și cum se face

  Ultimele știri

  Fusilade Forte, de la Nufarm, a distrus buruienile din solele de floarea-soarelui lucrate de Biță Răcman Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre