• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florin Barbu: Noile norme propuse de CE pentru bunăstarea animalelor riscă să scadă competitivitatea fermierilor

    Angelica Lefter -

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a declarat, în marja Consiliului AGRIFISH care s-a desfășurat la Bruxelles, în perioada 10-11 decembrie, că eforturile Comisiei Europene privind noile norme pentru bunăstarea animalelor sunt apreciate, însă acestea vor trebui să țină cont de condițiile specifice din fiecare stat membru.

    În intervenția ministrului Florin Barbu pe ”Pachetul legislativ privind bunăstarea animalelor”, acesta a mai menționat că noul instrument va trebui să asigure o bunăstare adecvată animalelor pe durata transportului, și în același timp, să nu afecteze competitivitatea crescătorilor și operatorilor europeni pe piața țărilor terțe.

    Citiți și: Comisia Europeană a propus noi norme pentru îmbunătățirea bunăstării animalelor

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la Consiliul Agrifish de la Bruxelles

    Florin Barbu: Noile norme pentru bunăstarea animalelor, să țină cont de condițiile specifice ale statelor membre

    Ministrul român al Agriculturii a apreciat că chiar dacă aceste norme ar părea ca afectează în special transportatorii, în realitate prin redistribuirea costurilor vor afecta și fermierii, riscând să scadă competitivitatea ofertelor operatorilor europeni care vor pierde piețele externe

    ”Apreciem eforturile Comisiei, ale EFSA și ale Platformei pentru bunăstarea animalelor pentru elaborarea noilor norme menite să îmbunătățească bunăstarea animalelor în timpul transportului, pe baza celor mai recente dovezi științifice și utilizând noile soluții tehnologice. Acest nou instrument va trebui să asigure o bunăstare adecvată animalelor pe durata transportului, și în același timp, să nu afecteze competitivitatea crescătorilor și operatorilor europeni pe piața țărilor terțe. Totodată, va trebui să țină cont de condițiile specifice ale statelor membre”, a spus Florin Barbu.

    Citiți și: Bunăstarea bovinelor – ordin ANSVSA 2023. Condiții obligatorii în ferma de vaci

    Noile norme propuse de Comisia Europeană privind bunăstarea riscă să scadă competitivitatea ofertelor operatorilor europeni

    În opinia ministrului Agriculturii, noile norme ar putea afecta în special transportatorii, însă prin redistribuirea costurilor vor avea efecte și asupra fermierilor.

    ”Chiar dacă aceste norme ar părea ca afectează în special transportatorii, în realitate prin redistribuirea costurilor, vor afecta și fermierii, riscând să scadă competitivitatea ofertelor operatorilor europeni care vor pierde piețele externe. O altă provocare va fi dacă se vor solicita țărilor terțe standarde echivalente cu cele din UE și modul lor de aplicare pentru importuri”, a conchis ministrul român al Agriculturii.

    Comisia Europeană a propus, acum aproximativ o săptămână, cea mai mare reformă din ultimii 20 ani a normelor UE privind bunăstarea animalelor în timpul transportului. Pachetul include o revizuire a normelor actuale ale UE privind animalele în timpul transportului.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă ANM de ploi, vijelii și grindină în 14 județe. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp Cultură profitabilă pentru micii fermieri. Se obțin 4-5 tone/ha și kilogramul se vinde cu 35-40 de lei Prețul căpșunilor – la jumătate față de anul trecut. Tânăr fermier: Ne rugăm de intermediari să ne ia marfa!

    Ultimele știri

    Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri Vacile unui unui fermier au murit în chinuri groznice. Crescătorul este convins că animalele fost otrăvite Majorarea subvențiilor și achiziția de animale cu fonduri UE – subiecte fierbinți la întâlnirea Barbu-Wojciechowski