• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • William Dujardin, CEO Ameropa: ”România a devenit o superputere a agribusiness-ului din Europa”

    Daniel Befu -

    În ultimii 10-20 de ani, România a devenit o superputere a agribusiness-ului european, spune despre țara noastră unul dintre cei mai importanți oameni din sectorul agricol la nivel mondial. William Dujardin, Director General al grupului Ameropa, a oferit Agrointeligența – AGROINTEL.RO un interviu exclusiv în care vorbește despre perspectivele agriculturii românești, dar și care este motivul pentru care grupul elvețian și-a concentrat în țara noastră cele mai mari resurse investiționale și de resursă umană.

    William Dujardin ocupă, din 2020, cea mai înaltă funcție din conducerea Ameropa Grup la nivel mondial. Compania elvețiană are o prezență puternică în agribusiness-ul românesc, cea mai cunoscută investiție făcută în țara noastră fiind cea de la combinatul de îngrășăminte Azomureș, din județul Mureș. Prin parteneriate solide cu fermieri români, Ameropa a reușit în ultimii ani să își consolideze poziția nu doar pe piața fertilizanților, ci și în tradingul de cereale și în furnizarea de inputuri agricole.

    În această toamnă am avut ocazia de a discuta direct cu William Dujardin, CEO Ameropa, care a participat la Ziua Porumbului la Vezendiu, eveniment organizat de Promat, în colaborare cu Agrotex și Agroind Cauaceu. Dovedind că este un bun cunoscător al realității agricole din România, Dujardin a punctat de la început importanța țării noastre în agricultura europeană și mondială.

    ”Sunt foarte bucuros să fiu astăzi în România. Grupul Ameropa are 75 de ani, este o afacere de familie elvețiană care comercializează, procesează, transportă agro-mărfuri, în principal cereale și îngrășăminte. Grupul Ameropa este prezent în peste 30 de țări din întreaga lume dar practic comercializează cu aproape toate proveniențele și destinațiile, după cum am spus, în primul rând cereale și îngrășăminte. Suntem unul dintre cei mai mari, dacă nu cel mai mare comerciant de îngrășăminte din lume. Suntem un foarte mare comerciant de cereale la nivel mondial și avem o prezență foarte puternică în zona Dunării, mai exact în România”, a spus William Dujardin despre poziția ocupată la nivel mondial de Ameropa.

    William Dujardin, Ameropa: România este este locul unde avem cei mai mulți dintre angajații grupului

    CEO companiei elvețiene a arătat că Ameropa este prezentă în România cu resurse de mai bine de 12-13 ani. ”Suntem prezenți în diferitele părți ale lanțului valoric agro. Suntem producător de îngrășăminte cu fabrica Azomureș. Suntem un distribuitor de inputuri pentru culturi și producator de sămânță cu Ameropa Grains, Promat, Agroind și avem un port în Constanța numit Chimpex. România, pentru noi, este locul unde avem cei mai mulți dintre angajații grupului. Aș spune că suntem foarte prezenți în România din punct de vedere al personalului, pentru că aici se află afacerile noastre industriale”, a precizat William Dujardin.

    Președintele Consiliului de Administrație al grupului Ameropa a punctat că decizia de investi masiv în România a fost luată încă înainte ca țara noastră să aibă o poziție-cheie în agricultură la nivel regional și european. ”Din punct de vedere istoric am decis în urmă cu mulți ani să investim în România pentru că am văzut cu adevărat potențialul pentru ca agricultura să crească și să devină mai eficientă și mai bună în România, ceea ce s-a și întâmplat. Pentru noi, România este importantă de mult timp. Aici avem cei mai mulți angajați. Aici avem cele mai multe resurse și investiții ale grupului. Vedem cu adevărat că există o potrivire culturală și un parteneriat între noi și angajații români, dar și câțiva oameni de afaceri locali precum Cristian Moldovan, precum Dan Corbuț. Și cred că ceea ce ne place în România este că simțim că există mult antreprenoriat. Există potențial de dezvoltare și există oamenii potriviți care să facă posibilă creșterea, să o dezvolte cu o viziune care are nevoie de sprijinul unui grup precum Ameropa, puterea financiară a grupului, dimensiunea, conexiunile cu restul lumii. Dar asta este într-adevăr ceea ce aș descrie ca fiind o cooperare, un parteneriat între grupul elvețian Ameropa și oamenii locului, sectorul agricol și antreprenori”,

    Dujardin a arătat că sectorul agricol românesc s-a dezvoltat enorm în ultimii ani, ceea ce evidențiază și mai mult potențialul și perspectivele agriculturii românești pentru viitor. ”Cred că atunci când ne uităm la România în sectorul agricol, trebuie să ne uităm în urmă la ce s-a realizat în trecut și cum va arăta viitorul. Din punct de vedere a ceea ce s-a realizat este extrem de impresionant că în ultimii 10-20 de ani, România a devenit o superputere a agribusiness-ului din Europa. Este unul dintre cei mai mari producători, este unul dintre cei mai mari exportatori. Și acest lucru a fost realizat datorită unei comunități agricole foarte puternice care a făcut această afacere mai eficientă, mai profitabilă și așa mai departe”, a precizat CEO-ul Ameropa.

    William Dujardin, alături de doi fermieri și antreprenori români parteneri ai Ameropa – Cristian Moldovan (stânga) și Dan Corbuț (dreapta)

    CEO Ameropa: Cu toții că trebuie să devenim mai sustenabili

    William Dujardin a arătat că Ameropa va continua să investească în țara noastră pentru că are încredere în viitorul sectorului agricol românesc. ”Știm cu toții că trebuie să devenim mai sustenabili în modul în care ne roducem alimentele. Și cred că, din aceast punct de vedere, România are un avantaj, anume că are pământuri foarte fertile, că are un know-how tehnic foarte bine pus la punct și astfel comunitățile agricole locale și mediul de afaceri agricol, pot susține si profita de acest lucru. Și ultimul avantaj, cred că este localizarea României. Are deschidere la Marea Neagră. Este într-o zonă de calm a Mării Neagre. Și este într-un loc în care poate și ar trebui să profite de contextul actual”.

    În finalul interviului William Dujardin a ținut să precizeze că nu este străin de țara noastră. ”Mă aflu în România de la sfârșitul anilor ‘90, când îmi începeam cariera de tânăr trader de cereale, și m-am tot întors și am urmărit ce se întâmpla în România și am lucrat cu diferite companii, iar, desigur, acum sunt cu Ameropa de aproape patru ani. Am o conexiune emoțională foarte puternică cu România pentru că am văzut această creștere, am văzut această transformare a economiei, a societății în general”, a mai spus Dujardin care a subliniat că, la fel ca oamenii din țara lui de origine – Franța, românii sunt oameni care se bucură de viață, de dezbateri și de socializare.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till