• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura care aduce fermierilor în acest an un profit de 5.000 de euro la hectar

    Roxana Dobre -

    Cultura cu profit de 5.000 de euro la hectar. O cultură care în prezent este cultivată pe circa 15.000 de hectare, cât sunt declarate la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), ar putea ajuta fermierii să obțină venituri considerabile în exploatațiile agricole. Șeful APIA, Mureș, Ovidiu Săvâșcă a făcut un calcul a subvențiilor și veniturile pe tona de sfeclă de zahăr și a încurajat fermierii să ia în calcul această cultură, mai ales în contextul prețului mic pe care îl obțin la cereale.

    Directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a vorbit într-un interviu pentru M9 TV despre beneficiile pe care le aduce cultura de sfeclă de zahăr, atât la rotația culturilor dar și ca rezultate financiare în ferme. Evaluarea acestei culturi a fost făcută în contextul vizitei ministrului Agriculturii, Florin Barbu, la fabrica Luduș din Mureș, deplasare la care a participat și Ovidiu Săvâșcă.

    Citiți și: Ministrul Barbu a vizitat fabrica de la Luduș. Zahărul se vinde în magazine sub brandul Bod

    Șeful APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a participat alături de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la o conferință de presă, în urma vizitei care a avut loc la fabrica de zahăr Luduș

    Sfecla de zahăr poate fi introdusă în rotația culturilor

    Ovidiu Săvâșcă a explicat că o obligație pentru subvenții se referă la rotația culturilor iar fermierii pot luat în calcul să introducă sfecla pe terenurile agricole.

    ”Ați spus de obligațiile fermierilor de a avea tot timpul rotație a culturilor, sfecla de zahăr este una dintre culturile care poate fi folosită în această. Și să nu uităm că dacă vorbim de plăți de la APIA, sfecla de zahăr este una dintre cele mai bine plătite culturi la subvenții anul acesta, campania 2022. Încă o dată spun avem nevoie de această rotație a culturilor, deci nu mai putem pune porumb după porumb, dar sfecla de zahăr poate să vină într-un an ca o variantă și pentru îndeplinire acestei condiții care din 2023 intră în obligații, acele condiționalități, cum le numim noi, pe care fermierii trebuie să le respecte. Iată că sfecla de zahăr vine, repet, ca o variantă, de ce nu, și pentru a îndeplini această condiție și pentru a aduce un plus valoare fermierului.”, a arătat șeful APIA Mureș.

    Citiți și: Sprijin cuplat pentru sfecla de zahăr: 900 euro/ha. Condiții, acte necesare, termene

    Cuantum subvenții pentru cultura de sfeclă de zahăr

    Potrivit șefului APIA Mureș, cuantumul pentru sfecla de zahăr a ajuns la 2.400 de euro/hectar pentru 2022. Pentru campania 2023 însă plata se preconizează mai mică, având în vedere că suprafețele cultivate au crescut.

    ”Într-adevăr am avut această situație, că fabrica de la Luduș a fost închisă timp de 2 ani și s-a cultivat mai puțină sfeclă de zahăr, cuantumul a urcat undeva la 2.400 euro/hectar deci pentru campania 2022. Chiar dacă suprafețele și sperăm ca fabrica să funcționeze, pentru că fabrica ca să funcționeze, e nevoie de cultură, să existe cultivate suprafețe considerabile, cel puțin 8.000-10.000 de hectare astfel încât producțiasă meargă în parametrii maximi. Și e păcat ca fermierii să nu meargă pe această cultură profitabilă atât din punct de vedere al subvenției, cât și din punct de vedere al producției pe care o realizează. Pentru că să nu uităm, este și cumva un, să spunem așa, un as pe care fermierii îl pot scoate din mânecă”, a spus directorul APIA Mureș.

    Acesta a mai spus că dat fiind faptul că tranzit de cereale și prețul scăzut la porumb, dă bătăi de cap fermierilor, sfecla de zahăr ar putea o bună variantă de cultură. ”Deci iată că sfecla de zahăr, pentru că și prețul zahărului pe piața mondială a început să fie în creștere, poate fi o oportunitate pentru fermieri, parte din fermă, și ar putea producătorii agricoli să se reorienteze pe această cultură care aduce beneficii”, a mai punctat Ovidiu Săvâșcă.

    Se preconizează un preț de 46 euro pe tona de sfeclă. Producția poate ajunge și la 100 de tone/ha

    Șeful APIA Mureș a mai dezvăluit că prețul pentru tona de sfeclă a evoluat de la 26 euro la 46 de euro. ”Spre exemplu la vânzare de la 26 euro pe tonă cât plătea în anii anteriori o fabrică de zahăr  anul acesta se preconizează un preț dublu deci undeva la 46 euro pe tonă. Pentru că fermierul, pe lângă subvenția de minim, undeva la estimăm noi pentru anul 2023 undeva la 1.250-1.300 euro la hectar subvenția plus prețul care îl ia pe tona de sfeclă livrată, plus beneficiul pe care cultura îl aduce. Și vorbim de producții bune, pentru să nu uităm fermierii, cel puțin zona Mureșului și nu numai, vorbim deja de cantități de la 60t la hectar până la 80-90 chiar 100t la hectar. Iar dacă facem un calcul undeva la 8.000-10.000 lei costurile de înființare a culturii, diferența vedem că este cel puțin 2.000-3.000 euro, aproximativ profitul la hectar plus subvenția”, a mai spus Ovidiu Săvâșcă.

    La un calcul simplu, raportat la anul 2023 fermierii au primit pe hectarul de sfeclă un cuantum de 2.400 euro. Dacă luăm în considerarea cea mai bună producție pe hectar, de 100 de tone, și un preț de 46 de euro/tonă pentru marfa vândută fabricilor rezultă un venit maxim de 7.000 euro/hectar. Din această sumă se scad cheltuielile cu înființarea culturii și tratamentele necesare de circa 2.000 de euro ceea ce înseamnă că în cel mai bun caz fermierii au rămas cu un profit de circa 5.000 euro/ha.

    Conform lui Ovidiu Săvâșcă, în 2022 au fost 8.000 de hectare cultivare la nivel național iar acum în 2023 sunt înregistrate la APIA 15.000 de hectare.

    ”Deci este o cultură atractivă și de ce nu, să profite fermierii de această oportunitate pe care a oferit-o un investitor român.  Cultura este într-adevăr specifică zonei și este chiar se comportă foarte bine în condițiile Câmpiei Transilvaniei și chiar îi încurajezi pe fermieri să contracteze pentru anul 2024 înființarea de cultură de sfeclă de zahăr. În 2022 au fost 8.000 de hectare la nivel național iar acum în 2023 avem 15.000 de hectare”, a mai spus șeful APIA Mureș.

    Reamintim că sfecla de zahăr primește atât schemele de bază pe hectar dar și Ajutor Național Tranzitoriu, subvenție achitată din bugetul de stat și Sprijin Cuplat Vegetal (SCV), plată alocată din bani europeni.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români