• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce porumbul nu face știuleți: patru motive principale

    Mircea Olteanu -

    Porumbul nu face știuleți. O problemă care poate avea mai multe motive, cauze. Soluții de aplicat pentru ca porumbul să facă un număr mai mare de știuleți pe plantă.

    Porumbul nu face știuleți –  motivele principale ale acestei probleme și soluții pe care le pot aplica mai ales micii fermieri și grădinarii:

    Porumbul este una dintre cele mai importante plante cultivate pe scară largă în întreaga lume. Cereală de bază mai ales în furajarea animalelor, porumbul – boabele de porumb mai exact – este inclus în alimentația umană direct sau după procesare.

    Și nu numai boabele de porumb au contat în istorie. Popoarele antice din Mexic foloseau tulpini uscate de porumb pentru a construi colibe și garduri. Tulpinile și frunzele de porumb serveau ca hrană pentru animalele, știuleții erau folosiți la fabricarea de unelte.

    Atât maiașii antici, cât și aztecii aveau zei puternici ai porumbului, ceea ce atestă importanța acestei plante pentru popoarele antice.

    Știuleții de porumb din antichitate erau de aproximativ 10 ori mai mici decât soiurile moderne și nu depășeau 3-4 cm lungime.

    Și astăzi porumbul continuă să fie al doilea cel mai comercializat tip de cereale din lume, după grâu. Prin urmare, știuleții cu multe boabe sunt deosebit de valoroși pentru fermieri. Porumbul este fiert, uscat, conservat, congelat și folosit în stare proaspătă pentru a pregăti numeroase preparate gustoase și sănătoase.

    Câți știuleți face un porumb

    În medie, pe o tulpină de porumb se formează de obicei minim un știulete, dar puteți avea până la patru știuleți pe o plantă.

    Dacă în ciuda tuturor cunoștințelor dobândite cu privire la cultivarea porumbului și a eforturilor de a-l cultiva, nu se formează știuleți pe plantă sau numărul lor e mic, atunci pot exista mai multe motive care stau la baza acestei probleme.

    Porumb fără știuleți. Motiv: Practici agricole greșite

    Porumbul fără știuleți poate apărea dacă pe parcursul cultivării se aplică o tehnologie greșită sau anumite practici agricole au afectat plantele.

    Dacă porumbul crește puțin sau, dimpotrivă, a crescut mai înalt decât o persoană adulă și nu se formează știuleți, atunci este posibil să fi greșit – fie ați plantat un soi care nu este adaptat condițiilor din regiune, fie ați plantat porumbul la o densitate prea mare a plantelor sau nu ați fertilizat mai întâi solul. Alte cauze posibile sunt invazia buruienilor, irigarea deficitară sau chiar excesivă.

    În cazul cultivării porumbului pe suprafețe mici – în grădină sau în solar, puteți avea în vedere următoarele recomandări:

    – alegeți soiuri sau hibrizi de porumb care sunt aclimatizați zonei de cultivare în care aveți terenul;
    – pregătiți în prealabil solul pentru porumb, respctând, la fertilizare, nevoile solului pe care îl lucrați. Dacă puneți porumb pe suprafeșe mai mici, puteți aplica din toamnă fosfor și potasiu, puneți var dacă solul este excesiv de acid. Primăvara, înainte de însămânțare, fertilizați cu azot;
    – respectați datele de semănat conform timpurietății porumbului și zonei de cultivare. Pe suprafețe mici, în regiunile cu o vară scurtă sau un climat capricios, nu semănați direct semințele, ci plantați răsaduri;
    – respectați distanțele de plantare și densitatea recomandată de producătorul de sămânță;
    – asigurați-vă că afânați solul de la baza tulpinilor și îndepărtați buruienile care altfel vor consuma resursele plantelor;
    – udați porumbul în mod regulat;
    – nu uitați de fertilizarea porumbului, care ar trebui făcută de cel puțin trei ori pe sezon;
    – luați măsuri în timp util pentru a proteja plantele împotriva bolilor și dăunătorilor.

    Porumbul nu face știuleți. Motiv: Vreme neprielnică

    Din păcate, „capriciile” vremii vă pot strica recolta de porumb.

    Polenul din această cultură este produs în inflorescențe de panicul masculin din vârful tulpinilor. Dacă în momentul coacerii sale sunt ploi abundente, grindină sau vântul bate constant, polenul este pur și simplu împrăștiat la mare distanță, neavând timp să polenizeze florile. Și situația inversă este, de asemenea, rea – atunci când vântul nu bate atunci polenul nu este transportat.

    Drept urmare, știuleții de porumb fie nu se formează deloc, fie au mai puține boabe.

    Există cel puțin două căi de soluționare a acestei situații. Desigur, nu puteți influența vremea, dar puteți ajuta procesul de polenizare. În primul rând, puteți face singur polenizarea artificială a porumbului – în momentul apariției polenului, colectați-l într-o pungă și apoi aplicați-l pe flori cu o perie sau o pensulă (de asemenea, puteți pur și simplu să luați un panicul de la o plantă și să-l scuturați peste florile altei plante). În al doilea rând, puteți planta unele plante cu aproximativ o săptămână mai târziu decât restul – astfel polenul va fi produs în momente diferite, ceea ce va crește șansele unei fertilizări naturale normale a porumbului.

    În stânga sunt florile masculine de porumb, în ​​dreapta sunt cele feminine

    Porumbul nu face știuleți. Motiv: Fertilizarea excesivă a porumbului

    Ați putea crede că dacă fertilizați porumbul mai mult va produce mulți știuleți. Această greșeală este adesea făcută de fermierii fără experiență.

    După cum am scris deja, porumbul are nevoie de fertilizare, dar dacă exagerați (mai ales cu îngrășămintele cu azot pe un sol deja fertil), plantele vor crește mult, veți obține tulpini înalte, puternice, cu frunziș bogat, unde știuleții subdezvoltați vor fi literalmente blocați într-o înveliș de frunze. Dacă în astfel de știuleți pitici se formează boabe, va fi vorba de un număr redus de boabe.

    Pentru a evita această problemă trebuie să țineți cont de fertilitatea solului și, pe viitor, să urmați cu strictețe schema de nutriție a plantelor.

    După plantarea răsadurilor sau germinarea semințelor și formarea a șase frunze complete pe tulpini, porumbul poate fi fertilizat cu materie organică. Opțiuni excelente în acest sens sunt o soluția de găinați de la păsări în 5% concentrație, infuzată timp de câteva zile; ori o soluție de lumânărică cu o concentrație de 10%. Așadar, trebuie să fertilizați porumbul după udare pentru a nu provoca arsuri plantei.

    La câteva săptămâni după fertilizarea organică, trebuie să adăugați și fertilizanți minerali. Pentru a face acest lucru, puteți aplica 20 g de sulfat de potasiu și superfosfat. În prima jumătate a lunii iulie se poate efectua fertilizarea foliară a porumbului, preferând îngrășămintele cu microelemente, obligatoriu cu azot. Ureea este potrivită pentru acest scop (dizolvați 50 g de îngrășământ în 10 litri de apă). Trebuie să pulverizați îngrășămintele dimineața sau seara, iar pentru a preveni albirea frunzelor, la soluție se pot adăuga 30 g de sulfat de magneziu.

    Porumb fără știuleți. Motiv: Stresul din cauza excesului sau lipsei de apă și/sau a temperaturilor extreme

    Atât udarea insuficientă, cât și udarea excesivă pot afecta negativ formarea știuleților de porumb.

    Această plantă, deși este destul de rezistentă, poate avea de suferit din cauza „stresului hidric”, mai ales în perioada de dinaintea înfloririi. Drept urmare, organele sexual feminine și masculine ale plantei nu se dezvoltă în același timp și apare situația de subpolenizare deja descrisă anterior.

    Situația poate fi agravată de stresul termic – căldură constantă de peste 30 de grade Celsius sau vremea excesiv de rece, sub 10 grade Celsius. Un alt potențial factor negativ este diminuarea bruscă a cantității de lumină solară primită de plantă în timpul fazei de înflorire.

    Cum se udă corect porumb? Cel puțin o dată pe săptămână umeziți abundent solul de sub culturi, iar în perioada de formare și coacere a știuleților, reduceți intervalul dintre udări la jumătate. În caz de caniculă, plantele trebuie udate chiar mai des.

    Dacă doriți să creșteți porumb sănătos și să obțineți o recoltă bogată, nu neglijați cele mai simple reguli – respectați rotația culturilor, alegeți soiuri adaptate zonei, pregătiți corespunzător solul pentru plantare, aveți grijă de plante și, dacă este necesar, ajutați la polenizarea florilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români