• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce au ajuns legumele românești o raritate, iar agricultorii sunt obligați să cumpere semințe de import

    agrointeligenta.ro -

    Semințele de soiuri tradiționale au ajuns la mare preț astăzi, deși până odininoară, ele se găsesau cu ușurință în comerț. Motivul principal pentru care soiurile românești de legume au ajuns o raritate, iar România importă masiv semințe din afară este reducerea drastică a suprafețelor centrelor de cercetare din România.

    ”În 1990, noi am avut 160.000 de ha şi acum avem sub 30.000 ha. Consecinţa este că nu mai putem produce seminţe româneşti şi atunci se aduc din import. Pe de o parte, este pericolul introducerii unor boli care nu au fost la noi sau combaterea lor necesită tratamente mai scumpe, iar pe de altă parte, soiurile care se introduc în ţară nu întotdeauna sunt potrivite pentru condiţiile noastre”,   a declarat pentru ziarulring.ro prof. dr. Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gh. Ionescu-Siseşti”.

    Cercetătorii agricoli sunt de părere că legumele din soiuri românești au ajuns o raritate mai ales pentru că majoritatea legumicultorilor sunt obligați să cumpere semințe de import, odată ce cele autohtone sunt aproape imposibil de găsit, mai ales în cantități semnificative.

    ”Restrângerea suprafeţelor institutelor de cercetare agricolă a limitat producerea seminţelor din soiurile şi hibrizii româneşti. În ultimii ani, cultivatorii cer soiuri autohtone, dar nu le mai putem satisface cererile. La piaţă, foarte mulţi spun că vând roşii româneşti, dar nu sunt. Sunt aduse din alte ţări şi când le tai parcă sunt umplute cu apă şi nu au niciun gust. Şi chiar dacă sunt cultivate aici, nu provin din răsaduri româneşti”, a mai afirmat prof. dr. Gheorghe Sin.

    Foto: www.incont.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Oierul Ioan Suciu anunță că vinde 200 de litri de lapte de oaie pe zi: ”Prețul de criză, ca peste tot! 10 lei litrul!” Fermierii trebuie să anunțe primăria cu 48 de ore înainte de a stropi. Stuparii, obligați să ia acordul fermierilor pentru a amplasa stupii Samsarii au dat lovitura înainte de sărbători – au cumpărat ceapă verde de la producători și au vândut-o la prețuri mari în piețe

    Ultimele știri

    Arătură, minim-till sau no-till? Rezultate obținute după 5 ani în ferma sa de sătmăreanul Bekes Arnold Agro Kar, un distribuitor de utilaje agricole din Ucraina, își va lansa propria linie de tractoare Comisia Europeană promite sprijin financiar pentru fermierii afectați de febra aftoasă