Merele Pătul, secretul de toamnă al livezilor din Ardeal și … al diabeticilor
agrointeligenta.ro -Horticola Sibiu este, din câte știm noi, producătorul cu cea mai mare suprafață de livadă din România: 633 de hectare. O mare parte din acești pomi au o istorie atât de veche că, dacă ar putea vorbi, ai rămâne mut de câte ar avea de povestit. Asta și pentru că arborii au vârste recod și au fost plantați în 1949. În ciuda acestui fapt, inginerul horticol Ioan Anghel, cel care se ocupă de livezi, reușește încă să obțină recolte record cu acești ”bătrânei”. La mare căutare este soiul Pătul, printre puținele fructe pe care medicii le recomandă în regimul diabeticilor.
În fiecare toamnă, livada Horticola Sibiu este asaltată de cei care vor să îți culeagă singuri mere. Foarte mulți cu probleme de glicemie știu că pătulul este poama pe care o pot consuma liniștiți. ”Medicii cu care am vorbit ne-au spus că analizele au arătat că pătulul are un echilibru între nivelul de zaharuri și aciditate, caracteristică ce ajută diabeticii să își țină boala sub control”, ne-a explicat inginerul horticultor Ioan Anghel. Mulțumită priceperii lui, la Viile Sibiului rodesc astăzi pomi plantați acum 49 de ani. Și nu doar că dau fruct, dar sunt încărcați de poame.
Pomi plantați acum 49 de ani sunt încărcați de roadă
”Totul ține de modul în care sunt îngrijiți pomii. Când am venit noi aici, deci când s-a înființat Horticola Sibiu în 1999, pomii nu erau așa de roditori. Am muncit mult să aducem ramurile cât mai la orizontală, să obținem maximum de producție. Acum, pomi care au fost plantați în 1949 sunt plini de fructe. Dar avem și suprafețe importante pe care am plantat pomi tineri care sunt la fel de roditori”, ne arată ing. Ioan Anghel poamele ce se înghesuie pe craca mărului.
În fiecare an, peste 1.500 de tone de mere pleacă de la Horticola Sibiu spre Germania. Cantități mai mari rămân în țară și sunt cumpărate an de an de clienții fideli. „Oamenii au încredere în produsele noastre și revin. Din suprafața noastră totală, avem 335 de hectare cu meri”, se mândrește inginerul horticultor.
Soi tradițional românesc
Originar de pe Valea Mureșului, îl întalnim astăzi mai cu seamă în livezile din Transilvania. Este considerat cel mai bun soi autohton. De ce “pătul”? Deoarece în trecut aceste mere erau păstrate în pătulul de fân. Se recoltează în octombrie și se consumă până în aprilie-mai. Mărimea fructului este mijlocie sau chiar de formă sferică, ușor turtită. Culoarea variază de la verde-gălbui până la galben-pai. Pulpa este albă sau albă-verzuie, foarte suculentă, cu gust dulce-acidulat armonios, cu aromă discretă.