• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Schema de energie de la AFIR, încă o prelungire. 30 aprilie – ultima zi pentru depunerea proiectelor

    Roxana Dobre -

    Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat că implementează ultima prelungire a sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare prin Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare este 30 aprilie 2025.

    AFIR a anunțat astăzi, vineri – 21 martie, printr-un comunicat că termenul pentru depunerea proiectelor pe Schema de energie a fost modificat, noua dată limită fiind 30 aprilie. Agenția de finanțare a precizat că aceasta este ultima prelungire a termenului după ce sesiunea actuală de primire a cererilor de finanțare prin Schema de Energie s-a lansat în data de 24 decembrie 2024. Anterior, data limită care a fost prelungită era 31 martie.

    Citiți și: AFIR a prelungit sesiunea de depunere a proiectelor aferente Schemei de Energie în ferme și procesare

    Noul calendar pentru solicitarea sprijinului pentru schema de energie

    Conform AFIR, modificările privind calendarul celei de-a doua sesiuni și condițiile de accesare a finanțării prin Schema de Energie au fost aprobate prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale numărul 112/ 20.03.2025.

    Sesiunea actuală de primire a cererilor de finanțare prin Schema de Energie s-a lansat în data de 24 decembrie 2024. Fondurile disponibile pentru finanțarea proiectelor eligibile depuse în această sesiune se ridică la 150 de milioane de euro, împărțită în funcție de capacitățile instalate și de sursa de producere a energiei regenerabile, astfel:

    Citiți și: S-a publicat un nou ghid de finanțate pentru fermieri. Sprijinul poate ajunge la 10 milioane de euro pe proiect

    Cine poate cere banii până la 30 aprilie

    AFIR reamintește că, pentru sesiunea aferentă anilor 2024 – 2025, valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul schemei ajunge până la 100% din costurile eligibile. Fondurile nerambursabile pe care le poate obține un proiect pentru energie eoliană sunt în valoare de 700.000 euro/ MW indiferent de capacitatea instalată, iar pentru energia solară fondurile ajung la 550.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW sau la 650.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv.

    Beneficiarii eligibili prin Schema de Energie pot fi întreprinderile din sectorul agricol sau al industriei alimentare, legal constituite și înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), precum și Organizații/ federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/ FOUAI).

    Prin intermediul acestei scheme de sprijin, vor primi finanțare proiectele care au ca obiectiv realizarea capacităților noi (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW) de producere energie electrică pentru autoconsum, cu sau fără stocare, din surse solare, precum și din surse eoliene.

    Finanțarea pentru Schema de energie este asigurată din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

    Versiunea actualizată a Ghidului solicitantului pentru Schema de Energie este disponibilă pe pagina Agenției, la secțiunea Finanțare – Schema de energie.


    Te-ar mai putea interesa

    Județul cu cea mai valoroasă suprafață de pajiști din țară Samsarii au dat lovitura înainte de sărbători – au cumpărat ceapă verde de la producători și au vândut-o la prețuri mari în piețe Soiul de cireșe care a trecut cu bine de îngheț și va avea producție normală în livada lui Gelu Bogdan

    Ultimele știri

    Un vestit târg de animale se ține anul acesta pe 1 mai Firma de asigurări nu despăgubește un fermier care a reușit să stingă singur incendiul la combină Fermierii mai au fix o lună pentru a cere subvențiile APIA. Probleme cu aplicația AGI?