• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA

    Roxana Dobre -

    Un nou ajutor de cel puțin 10.000 euro dar nu mai mult de 200.000 euro este pregătit pentru fermele din țara noastră. Schema se derulează prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) iar suma totală alocată este de de 11.000.000 euro.

    Fermele din România vor beneficia de un sprijin de minim 10.000 de euro și maxim 200.000 de euro pentru investiții ale căror performanțe sunt orientate către protecția mediului. Exploatațiile vor avea rol de fermă demonstrativă, cu scopul de a promova inovarea prin soluții de atenuare și prevenire a poluării și susținerea unei agriculturi inteligente din punct de vedere al mediului referitoare la cele mai bune practici de reducere a poluării în zonele rurale. Ferma model va fi integrată în rețelele de transfer de cunoștințe înființate în cadrul subcomponentei 2.2 a Proiectului Înființarea rețelelor naționale de transfer de cunoștințe.

    Citiți și: Danemarca, prima țară care introduce o taxă de poluare pentru fermele de vaci

    Ajutor de minim 10.000 euro pentru fermele din România

    Ghidul Solicitantului pentru ajutorul de minim 10.000 euro, lansat în dezbatere publică

    Ministerul Mediului a lansat luni, 2 septembrie, o variantă consultativă a Ghidului Solicitantul pentru ajutorul de 10.000 euro. Sumele vor fi acordate pe bază de proiecte iar selecția acestora se va face printr-un mecanism de selecție competitiv, bazat pe criterii de eligibilitate și de selecție. Data exactă la care se va deschide sesiunea de depunere a proiectelor va fi comunicată prin anunțul de deschidere a sesiunii care va fi publicat pe apanoastra.ro. Termenul estimativ de deschidere a apelului este finalul trimestrului IV 2024.

    Finanțarea fermelor model prin apelulul de proiecte RAPID/2024/DI1/2/3 se va face prin trei domenii majore de intervenție pentru care vor fi disponibile alocări distincte pentru fiecare domeniu, respectiv:
    – DI 1 Reducerea poluării cu nitrați și amoniac;
    – DI 2 Utilizarea durabilă a produselor de protecția plantelor;
    – DI 3 Reducerea utilizării de antimicrobiene.

    Prin intermediul acestei finanțări sunt vizate acțiuni specifice fiecărui domeniu de intervenție care sprijină transferul de cunoștințe privind practicarea unor metode agricole sustenabile. Aceste acțiuni, bazate pe tehnologii inovative, vor îmbunătății performanța de mediu a fermei și vor conduce la reducerea poluării din surse agricole, prin controlul integrat al poluării cu nitrați, amoniac, protoxid de azot, utilizarea durabilă a produselor de protecția plantelor, reducerea utilizării de antimicrobiene.

    De asemenea, sunt sprijinite acțiuni suplimentare care vor conduce la protecția biodiversității precum și la adaptarea și reducerea efectelor schimbărilor climatice. Aceste acțiuni nu pot reprezenta mai mult de 30% din ajutorul public nerambursabil per proiect finanțat.

    Prin apelul de proiecte care urmează să fie lansat se urmărește a se sprijini un număr de minimum 70 de ferme. Din totalul fermelor finanțate, se așteaptă ca cel puțin 35% să fie gestionate de femei.

    Citiți și: MADR: Ajutor de stat pentru fermele de animale – maxim 2.940 lei/tonă

    Condiții minime pentru accesarea ajutorului de minim 10.000 euro

    Pentru a beneficia de sprijin financiar nerambursabil, fermierii trebuie să îndeplinească cel puțin următoarele condiții minime, respectiv criterii de eligibilitate, aplicabile atât solicitantului, cât și investiției propusă a fi finanțată.

    Ca o condiție minimă, toate proiectele depuse trebuie să aibă cel puțin 50 de puncte.

    1. Solicitantul a depus Cereri Unice de Plată la APIA în ultimii doi ani (se depun: copii ale Cererii Unice de Plată depuse la APIA în ultimii doi ani);
    2. Solicitantul trebuie să desfășoare activități agricole sub una din formele de organizare menționate mai jos:
    ✓ Persoana fizică autorizată (înfiinţată în baza OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare);
    ✓ Întreprindere individuală (înfiinţată în baza OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare);
    ✓ Întreprindere familială (înfiinţată în baza OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare);
    ✓ Societate în nume colectiv – SNC (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare);
    ✓ Societate în comandită simplă – SCS (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare);
    ✓ Societate pe acţiuni – SA (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificarile şi completările ulterioare);
    ✓ Societate în comandită pe acţiuni – SCA (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare);
    ✓ Societate cu răspundere limitată – SRL (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu
    modificările şi completările ulterioare);
    ✓ Societate agricolă (înfiinţată în baza Legii nr. 36/ 1991 cu modificările şi completările ulterioare);
    ✓ Societate cooperativă agricolă (înfiinţată în baza Legii nr. 1/2005 cu modificările și completările ulterioare, iar investiţiile realizate să deservească interesele propriilor membri);
    ✓ Cooperativă agricolă (înfiinţată în baza Legii nr. 566/ 2004, cu modificările și completările ulterioare), iar investiţiile realizate să deservească interesele majorității membrilor acționari care au calitatea de fermieri;
    ✓ Grup de producători și Organizație de producători (constituite în baza Ordonanței Guvernului nr. 37/ 2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor și organizațiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole, cu completările și modificările ulterioare și Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 406/ 2017 pentru aprobarea Normelor privind recunoaşterea organizaţiilor de producători şi a altor forme asociative din sectorul fructelor şi legumelor), iar investiţiile realizate să deservească interesele majorității membrilor care au calitatea de fermieri.

    Ce dimensiune trebuie să aibă fermele pentru a deveni eligibile

    Investiția propusă pentru a primi ajutor financiar nerambursabil trebuie să se realizeze în cadrul unei exploatații agricole cu o dimensiune cuprinsă în intervalele incluse în tabelul 1 (se vor lua în considerare datele incluse în ultima Cerere unică de plată depusă la APIA):

    Dimensiunea minimă a fermelor pentru ajutorul de 10.000 euro

    Exploatațiile agricole care nu se regăsesc în sectoarele din tabelul de mai sus (Tabelul 1), pot fi considerate eligibile, dacă au o dimensiune economică între minimum 4.000 SOC – Standard output coefficients și maximum 600.000 SOC. Dimensiunea economică se determină utilizând calculatorul pus la dispoziție pe pagina web AFIR.

    Ce sume se pot accesa pe fermă. Cheltuieli eligibile

    O cerere de finanțare este eligibilă la finanțare dacă are o valoare a finanțării nerambursabile de cel puțin 10.000 euro, dar nu mai mult de 200.000 euro. Un solicitant poate depune o singură cerere de finanțare. În cazul în care un solicitant depune un proiect care se adresează mai multor domenii de intervenție, proiectul va fi încadrat în domeniul de intervenție din care solicită valoarea cea mai mare de fonduri.

    Intensitatea sprijinului public nerambursabil raportată la costurile eligibile ale proiectului (admise  în urma evaluării proiectului) este de maximum 90%. Orice cost aferent unei investiții eligibile, conform criteriilor de eligibilitate din prezentul ghid, dar care depășește plafonul maxim admis pentru ajutorul financiar nerambursabil (200.000 euro) va fi considerat cost neeligibil și va fi suportat de către beneficiar (investiția rămâne însă eligibilă). O cerere de finanțare cuprinde costuri eligibile și costuri neeligibile.

    Costurile generale pentru proiect (inclusiv costurile legate de proiectare asociate proiectelor cu lucrări de construcții) se va asigura atât prin contractare directă de către aplicant, cât și prin contractare de către UMP RAPID. Redăm mai jos distribuția costurilor:

    Distribuția costurilor pentru ajutorul de minim 10.000 euro

    Ghidul Solicitantului poate fi consultat în întregime AICI.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații