• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, dar și vijelii și căderi de grindină

    Roxana Dobre -

    Vremea se va răci după ce un val de aer polar traversează țara noastră. Conform meteorologilor, fenomenul aduce și precipitații, vijelii, căderi de grindină și frecvente descărcări electrice.

    Alina Şerban, meteorolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a anunțat cum va fi vremea în România după ce un val de aer polar a ajuns în țara noastră. Luni dimineaţă au fost înregistrate chiar şi temperaturi de -1 grad Celsius. La munte a nins, iar stratul de zăpadă este unul consistent. Administrația Națională de Meteorologie a publicat și prognoza pentru următoarele două săptămâni.

    Citiți și: Producția de legume a unei familii – distrusă de grindină

    Val de aer polar peste România

    Un val de aer polar aduce ploi, vijelii și căderi de grindină

    Alina Şerban, meteorolog ANM a anunțat că un val de aer polar traversează țara noastră și aduce o scădere a temperaturilor. Fenomenul va fi caracterizat și prin ploi, vijelii, căderi de grindină și frecvente descărcări electrice.

    ”Un front atmosferic rece traversează teritoriul țării noastre și a determinat o scădere a valorilor termice, dar și apariția precipitațiilor și a unor fenomene specifice instabilității atmosferice, cum ar fi vijelii, căderi de grindină și frecvente descărcări electrice. Ne regăsim în continuare sub influența unei mase de aer rece ce se va manifesta în mod deosebit în jumătatea de est a teritoriului, prin temperaturi mai scăzute decât în mod normal a avea la această dată. Această masă de aer rece va persista până la mijlocul acestei săptămâni, astfel încât temperaturile maxime se vor situa în mare majoritate între 12-13 grade în zona litoralului și în depresiunile din estul Transilvaniei, până la cel mult 23-24 de grade în regiunile vestice. Valori termice maxime, adică la amiază de 20 și ușor peste 20 de grade, vom avea doar în Banat, în Crișana, în Maramureș și prin Oltenia. În restul teritoriului vom avea valori termice sub 20 de grade Celsius”, a spus Alina Şerban la Antena3.ro.

    Conform acesteia, temperaturile minime vor fi și mai scăzute decât în mod normal pentru această dată, în mare parte din țară, chiar ușor negative în depresiunile din estul Transilvaniei, acolo unde vor mai atinge valori de -1 spre -2 grade, iar în celelalte regiuni vor urca până la 12-13 grade.

    ”Acestea vor fi, de altfel, cele mai ridicate valorii minime în nopțile următoare, probabil prin zona litoralului și prin regiunile vestice. În ce privește precipitațiile, acestea vor apărea pe arii mai restrânse, nu vor mai fi intense, mai puțin asociate cu descărcări electrice sau fenomene specifice instabilității atmosferice. Se vor manifesta astăzi, mâine, poimâine, mai mult în zona deluroasă și montană, în special din partea de sud a teritoriului, pe arii restrânse și nu însemnate cantitativ. Foarte probabil că la altitudini mari vom mai avea lapoviță și ninsoare și vom mai avea ploi și prin partea de vest și de sud a teritoriului. Astăzi, în sud, mâine şi poimâine, în regiunile vestice. De la mijlocul săptămânii sperăm într-o încălzire a vremii în toate regiunile, dar apar din nou precipitațiile, ploile, în mod deosebit, pe arii mai extinse”, a spus Alina Şerban, meteorolog ANM.

    Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

    ANM a publicat și prognoza actualizată pentru intervalul 13 – 26 mai. Iată cum va fi vremea pentru fiecare regiune a țării:

    Vremea în intervalul 13 – 26 mai pentru Banat

    În primele cinci zile de prognoză media maximelor termice va avea valori între 20 și 22 de grade, iar a minimelor între 8 și 11 grade. Până în jurul datei de 20 mai se va încălzi cu 3…4 grade, apoi, după o ușoară răcorire, mediile nu vor mai avea variații semnificative și se vor situa în general între 23 și 26 de grade în cazul maximelor și între 11 și 13 grade în cazul minimelor.

    Vor fi averse aproape în fiecare zi, pe suprafețe mici până în data de 16 mai, apoi va crește probabilitatea ca ele să apară pe suprafețe mai mari.

    Vremea în intervalul 13 – 26 mai pentru Crișana

    Tendința termică va fi în general de creștere, până în jurul datei de 19 mai, când media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 25 de grade, iar a minimelor va fi între 12 și 14 grade. Ulterior, media valorile termice va scădea ușor și va avea variații, în general între 23 și 25 de grade la maxime și între 9 și 13 grade la minime.

    Din data de 14 mai vor fi averse aproape în fiecare zi, pe suprafețe mai mici până în 16 mai, apoi va crește probabilitatea ca acestea să fie mai frecvente și pe arii mai extinse.

    Vremea în intervalul 13 – 26 mai pentru Transilvania 

    În primele patru zile, valorile termice vor fi asemănătoare, media maximelor urmând a se situa în jurul a 18 grade, iar a minimelor în jurul a 5 grade. Va urma o încălzire, până la începutul celei de a doua săptămâni, de 4…5 grade. În următoarele două zile, temperaturile vor scădea ușor, pentru ca apoi să nu mai aibă modificări notabile și, în general, media maximelor să se situeze între 22 și 25 de grade, iar a minimelor între 9 și 12 grade.

    Vor fi averse aproape în fiecare zi, pe arii mai extinse după data de 16 mai.

    Vremea în intervalul 13 – 26 mai pentru Maramureș

    În prima săptămână, valorile termice vor crește ușor și treptat, media maximelor de la 18 grade, până spre 24…25 de grade, iar a minimelor, de la 5 grade, până în jurul a 11 grade. În cea de a doua săptămână media regională va avea variații, în general, între 22 și 25 de grade, în cazul maximelor și între 9 și 12 grade în cel al minimelor.

    Între 13 și 16 mai, condițiile pentru averse vor fi reduse, apoi va crește probabilitatea ca acestea să fie mai frecvente și pe spații mai mari.

    Vremea în intervalul 13 – 26 mai pentru Moldova

    Vremea se va încălzi treptat până la începutul celei de a doua săptămâni. Media maximelor va crește de la 15…16 grade în primele zile, până în jurul a 24 de grade în ultimele, iar a minimelor, de la aproximativ 5 grade la început, până spre 11…12 grade la final. În intervalul următor, în general, media maximelor va avea variații între 22 și 26 de grade, iar a minimelor între 10 și 14 grade.

    Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în perioada 19 – 26 mai.

    Vremea în intervalul 13 – 26 mai pentru Dobrogea

    Vremea va fi într-un proces de încălzire treptată, până în jurul datei de 22 mai. Media maximelor va porni de la 16 grade și va ajunge până spre 24 de grade, iar a minimelor va fi de aproximativ 7…8 grade în prima zi și în jurul a 13 grade la final. În zilele care vor urma, valorile termice, în medie, vor oscila între 22 și 25 de grade maximele și între 12 și 15 grade minimele.

    În prima săptămână, doar pe arii restrânse vor fi posibile averse slabe, apoi acestea vor apărea pe spații mai mari și vor fi mai frecvente.

    Vremea în intervalul 13 – 26 mai pentru Muntenia 

    În primele cinci zile, valorile termice vor fi asemănătoare, iar media maximelor va atinge 18…19 grade, în timp ce a minimelor se va situa în jurul a 7 grade. Va urma o încălzire, până la începutul celei de a doua săptămâni, de 5…6 grade. În următorul interval nu vor mai fi variații importante, în general, media maximelor se va situa între 24 și 27 de grade, iar a minimelor între 11 și 14 grade.

    În primele patru zile aversele vor fi izolate, apoi se vor extinde și vor fi posibile aproape zilnic.

    Vremea în intervalul 13 – 26 mai pentru Oltenia

    În primele cinci zile de prognoză media maximelor termice va avea valori între 18 și 20 de grade, iar a minimelor între 7 și 10 grade. Până în jurul datei de 20 mai se va încălzi cu aproximativ 5 grade, apoi valorile termice nu vor mai avea variații semnificative și se vor situa, în general, între 23 și 26 de grade media maximele și între 11 și 14 grade media minimelor.

    Vor fi averse aproape în fiecare zi, în primele patru pe suprafețe mici, apoi pe arii extinse


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    Acordul UE-Mercosur a fost semnat! COPA-COGECA: ”Ne opunem acestui acord învechit și problematic” NHR îi liniștește pe fermieri: Combinele Deutz-Fahr, în stoc. Nu sunt și nu vor fi probleme cu piesele de schimb! Orz de primăvară: fermierii pot alege două soiuri care au dat rezultate în fermele din România