• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutoarele de minimis pentru fermieri – majorare la 50.000 de euro pe fermă

    Roxana Dobre -

    Dublarea ajutoarelor de minimis pentru fermieri. Un număr de 14 țări membre, la inițiativa Germaniei, au cerut Comisiei Europene să majoreze pragul pentru ajutoarele de minimis până la 50.000 de euro pentru o fermă pe parcursul a trei ani (de la nivelul actual de 25.000 de euro) precum şi a plafonului naţional corespunzător.

    În cadrul Consiliului de miniștri Agrifish de luni, 29 aprilie, luând cuvântul în numele a 14 state membre, delegaţia din Germania a cerut Comisiei Europene să majoreze pragul pentru ajutoarele de minimis până la 50.000 de euro pentru o fermă pe parcursul a trei ani (de la nivelul actual de 25.000 de euro) precum şi a plafonului naţional corespunzător. Măsuri similare ar urma să se aplice în sectorul pescuitului şi acvaculturii.

    Ministerul Agriculturii din Bulgaria a anunțat că a susținut solicitările referitoare la majorarea ajutoarelor de minimis în sectorul agriculturii, pescuitului şi acvaculturii, potrivit ministrului bulgar al Agriculturii şi Alimentaţiei, Georgi Tahov.

    Citiți și: Șeful Yara International: Europa – dependentă de îngrășămintele cu azot din Rusia

    Georgi Tahov în dialog cu comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski

    Politica agricolă comună are nevoie de un buget adecvat pentru a oferi un sprijin corect, astfel încât să nu existe inegalităţi în rândul fermierilor, a spus ministrul Georgi Tahov. ”Este important să luăm în calcul provocările crescute cu care se confruntă agricultura şi să ne asigurăm că un buget suficient va aduce siguranţă în sector. Este esenţial să facem eforturi spre egalizarea nivelului plăţilor directe în aşa fel încât fermierii din ţările cu plăţi mai mici să se simtă pe picior de egalitate cu alţi fermieri din UE. Trebuie să reconstruim încrederea fermierilor în PAC”, a spus Georgi Tahov, conform Agerpres.

    La o discuţie pe tema problemelor comerciale din agricultură, Tahov a spus că studiile de impact ex-ante ale acordurilor comerciale precum şi măsurile comerciale autonome trebuie să includă analize mai detaliate. Obiectivul este evitarea compromiterii viabilităţii unor sectoare agricole sensibile. Oficialul bulgar a adăugat că introducerea unor tarife zero sau reduse, mai degrabă decât liberalizarea completă, ar fi un instrument adecvat pentru a limita impactul negativ.

    Citiți și: Automatele – cea mai simplă soluție de vânzare pentru fermieri. Investiția se recuperează în 6 luni

    Sorin Moise (România), Georgi Tahov (Bulgaria) și comisarul Janusz Wojciechowski

    Ce au transmis oficialii români cu privire la subiectele discutate la Consiliului Uniunii Europene

    România a fost reprezentată la Consiliului Uniunii Europene  de către secretarul de stat în cadrul MADR, Sorin Moise. Conform unei infomări a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), agenda reuniunii desfășurate la Luxemburg a inclus un schimb de opinii privind provocările cu care se confruntă sectorul agricol european și preocupările UE în acest context, dialogul strategic privind viitorul agriculturii europene, aspecte comerciale și rapoartele anuale privind performanța PAC.

    Cu această ocazie, secretarul de stat a subliniat importanța reducerii sarcinii administrative în aplicarea condiționalităților de către fermieri în contextul actual, iar pe termen mediu si lung preocupările vizează flexibilizare și simplificare, mai ales în sensul adaptării condiționalității de mediu la realitățile specifice statelor membre. În intervențiile sale, secretarul de stat a punctat relevanța continuării convergenței externe, pentru reducerea decalajului dintre fermierii din diferitele state membre, care acționează pe o piață comună. De asemenea, Sorin Moise a susținut că este necesar un cadru financiar adaptat nevoilor fermierilor, care să le permită o finanțare corespunzătoare cu cerințele și ambițiile legate de mediu și climă în scopul menținerii competitivității sectorului agricol european și dezvoltării durabile a spațiului rural”, a mai anunțat MADR.

    Conform sursei citate, secretarul de stat Sorin Moise a mai declarat că trebuie pus accent pe obiective fundamentale pentru un sector agricol european în măsură să asigure securitatea alimentară cu produse de calitate, accesibile tuturor categoriilor de consumatori precum și tranziția verde, între care se regăsesc reînnoirea generațională, introducerea rezultatelor cercetării și stimularea inovării și a digitalizării, și instrumente mai bine adaptate nevoii gestionării corespunzătoare a riscurilor.

    În politica propusă de România pentru a atinge obiectivele PS-PAC se are în vedere asigurarea unui mod mai facil de implementare a intervențiilor de către fermieri, a reiterat Sorin Moise.


    Te-ar mai putea interesa

    Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd Alertă meteo în 18 județe unde sunt anunțate ploi torențiale, căderi de grindină și vijelii

    Ultimele știri

    Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile! Rezultate studiu: ”Înlocuitorii de carne” pe bază de plante – produse ultraprocesate, adică alimente nesănătoase Un oier explică de ce este justificat prețul de 40 lei pentru un kilogram de telemea de oaie