• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ing. Ionică Nechifor: România – surplus de 1,3 de milioane de kilograme de carne de ovină

    Angelica Lefter -

    România are un surplus uriaș de carne de ovină, astfel că exporturile sunt necesare sectorului, potrivit ing. Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis. Crescătorul de oi din rasa Karakul spune că o mare problemă este reprezentată de lipsa abatoarelor de capacitate mică, unde crescătorii să își valorifice efective mai restrânse.

    Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, a menționat, în cadrul emisiunii Agrostrategia, de pe TVR 1, în ediția de luni – 29 aprilie, o coproducțieAgrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, că în țara noastră există un surplus de carne de oaie, însă nu și abatoare mici suficiente pentru a sacrifica animalele.

    Citiți și: Marii oieri nu se mai bazează pe vânzarea mieilor de Paște și pregătesc animalele de export

    Ionică Nechifor: Cerere mare de carne de ovină pe piața europeană

    Carnea de oaie din România este apreciată atât în lumea arabă, cât și în unele țări din Europa, exemplu Grecia, dar și în alte țări unde populația musulmană reprezintă un procent destul de mare.

    ”E o chestiune care ne bucură. La noi e o tradiție în creșterea oilor și mai spuneam și cu altă ocazie, indiferent de timp, vremuri grele, secetă, chiar dacă mai diminuăm șeptelul care există la ora actuală în România, dar nu renunțăm la el și prin urmare surplusul pe care îl avem sigur că pleacă la export. Avem o cerință foarte mare pe piața Europei fiindcă știți foarte bine sunt comunități arabe care sunt consumatoare de carne de oaie și nu doar direct în Orientul Mijlociu. Iată că deja cerința este pe piața europeană”, a spus Ionică Nechifor.

    Trecerea de la exportul de animale în viu la exportul de carcasă este obligatorie, a apreciat Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis.

    ”Eu am mai spus-o și cu altă ocazie, în mod inevitabil va trebui să trecem de la a valorifica în viu la a procesa, a prelucra și a aduce valoare adăugată. În condițiile acestea noi avem nevoie de timp. Aici vreau să ajung să intervenim din punct de vedere legislativ și să încurajăm înființarea acestor abatoare mici, abatoare mari, puncte de sacrificare, orice, în ideea de a face o trecere fără să obstrucționăm fermierul sau să influențăm cumva prețul sau efortul unui fermier în condițiile în care ne-am blocat, nu mai putem livra în viu și atunci, ce facem de mâine?”, a întrebat retoric specialistul.

    Citiți și: Preț miei de Paște vs. preț miei la export. Alegerea oierilor – dificilă!

    ”Nu reușim să ducem mai multă carne pe piața locală”

    Deși nu există reproșuri privind calitatea cărnii de oaie pe piața românească, totuși acesta nu ajunge la consumatorii autohtoni. Mulți români se plâng că nu găsesc carne de oaie de calitate românească în magazine.

    ”Nemulțumirea mea care există la nivelul țării noastre este când nu reușim să ducem mai multă carne pe piață, în magazinele locale, în piața locală, pentru a fi găsită de către români și consumată. Nu aș pute să vă dau explicație clară, concretă, unde stă veriga ruptă. Noi nu am avut niciun reproș niciodată privind calitatea și gustul cărnii de oaie, mai degrabă avem reproșuri că nu găsim în magazine. Sigur aici sunt anumite chestiuni din partea fermierilor pentru că un produs trebuie să fie însoțit de absolut toate documentele necesare astfel încât trasabilitatea să fie una singură”, a adăugat Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, la Agrostrategia, pe TVR1.

    Ionică Nechifor: Surplus uriaș de carne de oaie pe piața românească

    O altă observație pertinentă făcută de Ionică Nechifor este lipsa micilor abatoare sau a punctelor de sacrificare.

    ”Eu cred că am reglementat cât de cât, singurul lucru care lipsește la ora actuală sunt acele abatoare de mică capacitate sau puncte de sacrificare, că abatoare mari avem în țară, dar ei se ocupă de export. Ei bine, cred că mai lipsesc câteva investiții, nu doar puncte de sacrificare. Și mijlocul de transport să fie unul corect, din acest motiv eu tot spun că asociațiile , cooperativele, nu se justifică la un fermier să aibă o mașină frigorifică, de exemplu, sau nu se justifică la un fermier să aibă un incinerator pentru a putea prelua subprodusele rezultate în urma sacrificării. Chestiunile acestea le pot face UAT-urile sau asocierile în așa fel încât să poată să ajungă produsul respectiv”, a mai

    Dacă românii ar crește consumul de carne de oaie, surplusul nu ar influența atât de mult prețul.

    ”Spuneam că avem un surplus la un moment dat, după calculele noastre în țară de circa 1,3 milioane de kilograme de carne și aici vă spuneam că am un of în chestiunea aceasta. Dacă am crește consumul de carne de oaie în România surplusul acesta nu ar mai influența în niciun fel prețul să spunem, și banii rămân în țară, și nu e mare problema, de la 3,2-2 kg pe cap de locuitor, să ajungem la 4,5 kg pe cap de locuitor și atunci lucrurile stau altfel în România și ne-ar da și nouă, fermierilor, siguranța că ceea ce producem noi se va valorifica și nu va trebui să așteptăm, eu știu, un beneficiar din afară. Nu vă închipuiți că eu în momentul când am anunțat că modernizăm Stațiunea de Cercetare Popăuți și la poarta Stațiunii va exista un magazin, eu fac chestiunile acestea pentru a fi un exemplu pentru fermieri, să încerce să facă la fel. Vă dați seama că mi-m luat în calcul, exact ce spuneți dumneavoastră ca în magazinul respectiv să fie piese sau o caserolă cu un kilogram. Știți, foarte mulți mi-ați spus, când dau drumul la magazin? Consumatorul nu mai vrea ce a văzut până în 1989”, a mai spus Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, la Agrostrategia, emisiune ce poate fi urmărită în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR1. 

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Ionică Nechifor, Moldoovis (29.04.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Prețul căpșunilor – la jumătate față de anul trecut. Tânăr fermier: Ne rugăm de intermediari să ne ia marfa! Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri O familie de fermieri și-a găsit culturile din solar arse cu erbicid

    Ultimele știri

    Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile! Rezultate studiu: ”Înlocuitorii de carne” pe bază de plante – produse ultraprocesate, adică alimente nesănătoase Un oier explică de ce este justificat prețul de 40 lei pentru un kilogram de telemea de oaie