• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor

    Roxana Dobre -

    Carnea de miel nu trebuie consumată doar de Paști, consideră ing. Ionică Nechifor care a pus la cale o strategie menită să readucă oaia pe masa românilor. Cunoscutul crescător de ovine din județul Botoșani organizează anual un târg regional de agricultură, iar anul acesta vrea ca în centrul atenției să se afle oaia românească cu toate avantajele ei pentru crescători și consumatori, deopotrivă.

    Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis, în parteneriat cu Stațiunea de Cercetare Popăuți, va organiza în week-endul 11-12 mai a XVI-a ediție a Târgului Regional de Zootehnie, care se va desfășura chiar în incinta stațiunii ca și în edițiile precedente. Ionică Nechifor a anunțat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de astăzi, luni – 29 aprilie, pe ce va pune accent în acest an renumitul târg din regiunea Moldovei.

    Citiți și: Prețul mielului de Paști la o stațiune de stat – 22,03 lei/kg în viu

    Ionică Nechifor (dreapta) la Târgul Regional de Zootehnie, ediția din 2023

    Târgul Regional de Zootehnie, pe 11-12 mai la Stațiunea de Cercetare Popăuți din Botoșani

    Ionică Nechifor a dezvăluit pentru emisiunea Agrostrategia cum se va desfășura târgul așteptat de fermierii din zona Moldovei, și nu numai.

    ”Organizăm la Stațiunea Popăuți acest eveniment în fiecare an, deja suntem la a XVI-a ediție. L-am numit Târgul Regional de Zootehnie fiindcă vin expozanți și participanți din toată regiunea Moldovei, rasa Karakul în special este răspândită în toată regiunea Moldovei. Dar vin participanți cu animale, cu exponate din toată regiunea noastră. Vin și serviciile conexe, echipamente pentru zootehnie, etc”, a spus Ionică Nechifor.

    De la eveniment nu vor lipsi nici produsele tradiționale sau spectacolele de muzică populară.

    Citiți și: Ionică Nechifor, Moldoovis, propune Ministerului Agriculturii o strategie pentru rasa Karakul

    Promovarea consumului de carne de oaie va fi în prim-planul târgului de la Popăuți iar intenția organizatorilor este să demonstreze cât de gustoase și sănătoase sunt preparatele din acest tip de carne.

    ”Aș vrea să vă spun în premieră că noi în cadrul evenimentului ne-am propus să continuăm promovarea cărnii de oaie și chiar să promovăm printr-un anumit tip de gastronomie preparatele din carne de oaie. În așa fel încât să relansăm acest, să spunem, aspect care lipsește, marketingul și produsul nostru să fie promovat. Eu am fost în Franța, de exemplu și mi-au explicat de acolo cum au reușit ei să aducă în prim plan și să crească interesul pentru carnea de oaie. La Botoșani aveam circa 120 de capre care nu erau definite pe o anumită rasă. Noi la Stațiunea de Cercetare Popăuți, lucrăm acum mai nou pe o nouă creație de capre care sperăm să ajungă tot în zona noastră, folosindu-ne de țapi Anglo-nubian și rasa locală. Și la momentul când am venit eu director, am găsit un lot de capre care nu mi-a plăcut și atunci vroiam să le valorific în ideea de a achiziționa altceva. Nu reușeam să găsesc un client și venind din Franța am preluat ce am văzut acolo. Adică am chemat trei restaurante, sigur noi fermierii am plătit la Stațiune caprele respective, am dat la restaurante câteva carcase gratis să le dea sub formă de preparate la clienții lor fideli și să vadă cum se comportă. A fost un succes pe care vrem să îl continuăm.  Și în condițiile astea am încercat să ducem și cu carnea de oaie, la fel”, a mai spus Ionică Nechifor pentru Agrostrategia.

    Acesta a completat că fermierii se confruntă în continuarea cu lipsa spațiilor de sacrificare iar la Stațiunea de la Popăuți va exista un astfel de spațiu. ”Aici ne lovim de o altă problemă și anume că niciun abator de capacitate mare nu pornește pentru 10 animale. Și de aici a plecat și ideea să facem puncte de sacrificare în așa fel încât să putem valorifica atât cât are nevoie restaurantul proaspăt. La Stațiunea de Cercetare Popăuți o să fac o linie de sacrificare, parte din programul de modernizare tocmai în ideea de a arăta fermierilor cum funcționează și chiar să îi și ajut pe cei care nu au posibilitatea, să vină să sacrifice 10-15 miei sau oi în acea linie. Așadar o să facem și la târgul de la Popăuți din nou promovarea aceasta și încercăm la nivel național după”, a mai declarat fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo în 18 județe unde sunt anunțate ploi torențiale, căderi de grindină și vijelii Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Zece recomandări pentru o producție bună de ardei

    Ultimele știri

    Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile! Rezultate studiu: ”Înlocuitorii de carne” pe bază de plante – produse ultraprocesate, adică alimente nesănătoase Un oier explică de ce este justificat prețul de 40 lei pentru un kilogram de telemea de oaie