• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii spun că războiul din Ucraina scumpește usturoiul românesc

    Angelica Lefter -

    Mai mulți producători de usturoi au cerut sprijin financiar prin schema de ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de usturoi, în contextul în care costurile de producție sunt din ce în ce mai mari. Ei spun că au costuri mai mari de inființare a culturii, inclusiv din cauza războiului din Ucraina.

    Peste 250 de cultivatori de usturoi din judeţul Buzău au solicitat sprijin financiar prin intermediul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ), pentru o suprafaţă de aproximativ 750 de hectare, în contextul în care conflictul dintre Rusia şi Ucraina a generat dublarea sau triplarea preţurilor pentru îngrăşăminte, potrivit Agerpres.

    Citiți și: Cheltuieli la hectarul de usturoi vs. ajutorul de stat. Ce calcule își fac cultivatorii

    Cultivatorii de usturoi spun că au costuri mari cu producția (foto: ptvoltenia.ro)

    Până în data de 19 aprilie DAJ Buzău va primi cereri de solicitare aferente Schemei de ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit instituţiei, cuantumul ajutorului de stat care se acordă per beneficiar este echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro/ha.

    ”La usturoi, cu patru zile înainte de termenul final de depunere al cererilor au fost înregistraţi 255 de beneficiari, mai mulţi faţă de anul precedent, cu 750 de hectare”, a precizat, directorul DAJ, Cosmin Florea.

    Tona de îngrăşământ pentru usturoi a ajuns undeva la 6.000-7.000 de lei

    Conflictul dintre Rusia şi Ucraina ar fi principala cauză ce a determinat în unele situaţii triplarea preţurilor pentru îngrăşămintele folosite în cultura de usturoi, iar seceta a contribuit la diminuarea producţiilor.

    ”S-au depus cereri, au început să se facă şi controale parţiale de către reprezentanţii DAJ din zonă. La începutul războiului preţurile la îngrăşăminte au explodat ajungând la nişte costuri uriaşe, tona de îngrăşământ a ajuns undeva la 6.000-7.000 de lei, de la 2.000 de lei şi automat au crescut costurile de producţie, preţurile de vânzare au rămas relativ la fel, au apărut pierderi. La nivel naţional s-a instalat şi seceta şi probabil producţiile vor scădea semnificativ din lipsa precipitaţiilor. De trei ani trecem printr-o perioadă grea pentru că suntem într-o zonă unde lipsa precipitaţiilor şi-a spus cuvântul. Totuşi, anul trecut producţia a fost mai bună ca acum doi ani. Dacă acum doi ani ne-am luptat să scoatem o producţie de 3000 kg/ha, anul trecut am crescut puţin producţia, la 4 tone/ha. Aşteptăm precipitaţii neavând posibilitatea să irigăm, neavând un canal de irigaţii stăm la mila lui Dumnezeu şi automat producţia este relativă”, a menționat cultivatorul de usturoi, Valentin Jecu.

    Citiți și: Avansul la programele Tomata și Usturoiul – aprobat de Comisia Europeană

    Pentru a beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi, să înfiinţeze culturi de usturoi pe o suprafaţă de minimum 0,3 ha în toamna anului 2023-primăvara anului 2024 şi să menţină cultura de usturoi înfiinţată, până la data efectuării plăţii.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români