• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ploile la control! Câți litri pe metrul pătrat au căzut în diferite județe ale țării

    Roxana Dobre -

    Ploile din ultimele zile au venit ca o gură de oxigen pentru fermierii din sectorul vegetal care se plângeau deja că seceta afectează culturile. În mai multe județe producătorii agricoli se bucură de mult-așteptată ploaie care a atins în unele zone și 30 de litri/mp.

    Fermierii se bucură de perioada ploioasă pe care o traversăm după ce în multe zone nu a mai plouat de o perioadă bună de timp. Vestea bună este că meteorologii au anunțat că ploile vor continua până la sfârșitul săptămânii în toate regiunile, iar precipitațiile vor atinge 40 l/mp.

    Citiți și: Un nou ciclon aduce ninsori, ploi și frig. Unde vor scădea temperaturile cel mai mult

    Cât a plouat în județele agricole

    Cât a plouat în județele agricole din țara noastră

    Pe grupul de Facebook  AgriculturaRomânească, fermierii au răspuns unei întrebări legate de cantitatea de apă care s-a acumulat în diverse zone agricole din țară. Iată care au fost câteva dintre răspunsurile oferite de fermieri:

    – Ploi în județul Buzău: 25 de litri/mp;
    – Ploi în județul Călărași: 5-7 litri/mp. ”Foarte puțin. E nevoie de apă că nu am avut zăpadă anul acesta”, a comentat fermierul care a oferit răspunsul;
    – Ploi în județul Tulcea: 0,8 de litri/mp;
    – Ploi în județul Vaslui: 22 de litri/mp, respectiv 30 de litri/mp;
    – Ploi în județul Ilfov: 24 de litri/mp;
    – Ploi în județul Bacău: 30 de litri/mp;
    – Ploi în județul Ialomița: 7 litri/mp;
    – Ploi în județul Olt: 3 litri/mp;
    – Ploi în județul Botoșani: 15 litri/mp;
    – Ploi în județul Teleorman: 5 litri/mp;
    – Ploi în județul Constanța: 5 litri/mp;
    – Ploi în județul Iași: 17 litri/mp;
    – Ploi în județul Galați: 9 litri/mp;
    – Ploi în județul Giurgiu: 22 de litri/mp.

    Citiți și: Meteo: Vremea până la începutul lunii aprilie. Când vin ploile

    Ploile vor continua și în perioada următoare. Situația, pe regiuni

    În prezent se află în vigoare, până vineri, 15 martie la ora 10.00 o atenționare meteorologică de ploi și ninsori, valabilă pentru toate regiunile.  În intervalul menționat, vor fi precipitații în toate regiunile și se vor acumula cantități de apă în general de 10…15 l/mp. În zona Carpaților Meridionali, în Transilvania și Muntenia, local precipitațiile vor fi moderate și se vor acumula 25…30 l/mp și izolat peste 40 l/mp. ”Vor fi ploi, iar în zona montană, în special la altitudini de peste 1200 m, vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, local consistent. În jumătatea de nord a Moldovei și estul Transilvaniei vor fi precipitații mixte”, se arată în informarea ANM.

    Iată cum va evolua vremea, pe regiuni, până pe 24 martie:

    Banat

    În primele zile din interval, valorile termice maxime vor fi în scădere de la medii regionale de 16 grade, până spre 12 grade. Ulterior, până la finalul săptămânii, valorile diurne vor fi în creștere până la medii de 17…18 grade. În a doua jumătate a intervalului, variațiile termice nu vor fi semnificative, iar media maximelor se va situa în general în jurul a 16 grade. Valorile termice nocturne vor fi în scădere de la medii de 8 grade, spre 3…4 grade la finalul primei săptămâni, iar în a doua parte a intervalului vor fi doar ușoare variații, iar media se va menține în jurul a 5 grade.

    Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în intervalul 13-15 martie și după data de 19 martie.

    Crișana

    Până spre mijlocul primei săptămâni, valorile termice maxime vor fi în scădere de la medii de 17…18 grade, până spre 12 grade. Ulterior, până la finalul primei săptămâni, valorile diurne vor fi în creștere până la medii de 16…17 grade. În a doua jumătate a intervalului, vor mai fi variații termice ușoare, dar media maximelor va fi în general în jurul a 15 grade. Valorile termice nocturne vor fi în scădere de la medii de 7…8 grade la începutul intervalului, spre 3…4 grade la finalul primei săptămâni, iar în a doua parte a intervalului vor fi doar ușoare variații, iar media se va menține în general în jurul a 5 grade.

    Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată mai ales în intervalul 13-14 martie și după data de 17 martie.

    Transilvania 

    Până la mijlocul primei săptămâni, valorile termice maxime vor fi în scădere de la medii de 16 grade, până spre 10…11 grade. Până la finalul săptămânii, valorile diurne vor fi în creștere spre medii de 15…16 grade. În a doua jumătate a intervalului, vor mai fi variații termice nesemnificative, dar media maximelor se va situa în general în jurul a 14 grade. Valorile termice nocturne vor avea ușoare variații pe tot parcursul intervalului, iar media regională a acestora va oscila între 2 și 5 grade.

    Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în intervalul 13-15 martie și după data de 19 martie.

    Maramureș

    Până în data de 13 martie, valorile termice maxime vor fi în scădere de la medii de 16 grade, spre 12 grade. Ulterior, până la finalul primei săptămâni, valorile diurne vor fi în creștere până la medii de 15 grade. În a doua jumătate a intervalului, vor mai fi variații termice ușoare, iar media maximelor va fi de 13…15 grade. Valorile termice nocturne vor fi în scădere de la medii de 7 grade la începutul intervalului, spre 3 grade la finalul primei săptămâni. În a doua parte a intervalului vor fi doar ușoare variații, iar media va oscila între 2 și 5 grade.

    Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată mai ales în intervalul 13-14 martie și după data de 17 martie.

    Moldova

    Până la mijlocul primei săptămâni, variațiile termice diurne nu vor fi semnificative, iar media acestora va fi de 8…9 grade. În intervalul 14-18 martie valorile termice maxime vor fi în creștere spre medii de 16…17 grade, iar apoi vor avea tendința de scădere până la 13…14 grade. Valorile termice nocturne vor avea ușoare variații pe tot parcursul intervalului de anticipație, iar media regională a acestora va oscila între 2 și 5 grade.

    Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în intervalul 13-14 martie și după data de 19 martie.

    Dobrogea

    Valorile termice nu vor avea variații semnificative pe parcursul celor două săptămâni de prognoză. Media maximelor va oscila între 10 și 15 grade, cu o creștere a valorilor între 14 și 18 martie, iar cea a minimelor va fi de 4…6 grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 15 martie.

    Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în intervalul 13-15 martie și după data de 20 martie.

    Muntenia

    Până la mijlocul primei săptămâni, valorile termice maxime vor fi în scădere ușoară de la medii de 15…16 grade, până spre 12 grade. Până la finalul săptămânii, valorile diurne vor fi în creștere spre medii de 18…19 grade. În a doua jumătate a intervalului, temperaturile maxime vor avea din nou tendința de scădere ușoară până la medii de 15…16 grade. Valorile termice nocturne vor avea variații nesemnificative pe tot parcursul intervalului, iar media regională a acestora va oscila între 3 și 6 grade.

    Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în intervalul 13-15 martie și după data de 20 martie.

    Oltenia 

    Valorile termice nu vor avea variații importante pe parcursul celor două săptămâni de prognoză. Media maximelor va oscila între 14 și 18 grade, iar creșterea valorilor se va realiza spre finalul primei săptămâni. Media temperaturilor nocturne va fi în general de 4…6 grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 16 martie.

    Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în intervalul 13-15 martie și după data de 20 martie.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till