• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Familia Cojanu produce brânză de oaie după rețete de acum 300 de ani

    Oana Timar -

    Familia Cojanu din județul Galați se bucură de un succes pe piață datorită brânzeturilor obținute după rețete vechi, de peste 300 de ani, transmise din generație în generație. Exploatația zootehnică include 1.000 de capete de ovine, iar produsele sunt comercializate direct, producătorii alegând să nu distribuie brânza prin supermarketuri, unde li s-a oferit un preț ce nu i-a mulțumit.

    Ferma familiei Cojanu se află la aproximativ 5 kilometri de Galați, spre balta Zătun, aproape de vama de la Giurgiulești. Cele peste 1.000 de oi produc în lunile de vară peste 80 de kilograme de brânză pe zi și, cu toate acestea, nu mai fac față comenzilor, după cum a mărturisit Angela Cojanu pentru publicația Adevărul.

    Secretul stă în rețetele vechi, familia ocupându-se de creșterea oilor de generații, iar cele mai apreciate produse sunt urda și cașul de oaie.

    „Este aceeași rețetă de produs brânza pe care am primit-o din generație în generație. Acesta este atuul nostru, prin care reușim să avem mereu cereri care ne depășesc producția. Este foarte bună și naturală. Oamenii au fost sceptici la început, dar apoi au văzut diferența față de ce este pe piață. După ce ne-au gustat brânza, au rămas clienți fideli“, a declarat Angela Cojanu pentru sursa citată.

    Citiți și: Cea mai scumpă brânză din lume! Este produsă în brânzăria unui fermier și s-a vândut cu 30.000 de euro

    Au refuzat să vândă brânza la supermarket

    În 2023 au dat kilogramul de caș cu 40 de lei și kilogramul de urdă cu 20 de lei. Prețurile sunt mai mari decât la supermarket, dar producătorii spun că ele reflectă gustul deosebit și calitatea produselor. De altfel, familia Cojanu a refuzat să colaboreze cu marile lanțuri de retail după ce prețul oferit de acestea nu i-a mulțumit.

    Planurile familiei de fermieri pentru acest an includ investiția în panouri fotovoltaice – pentru reducerea costurilor de producție și de păstrarea în brânzeturilor, dar și deschiderea exploatației pentru vizite, în special pentru copii.

    Citiți și: Tânăr oier: Brânza de oaie a ajuns un lux pentru mulți români, o delicatesă vândută cu suta de grame!


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier român s-a specializat în semănatul ierbii pe lângă autostrăzi folosind tehnica hydroseeding Arătură, minim-till sau no-till? Rezultate obținute după 5 ani în ferma sa de sătmăreanul Bekes Arnold Oierul Ioan Suciu anunță că vinde 200 de litri de lapte de oaie pe zi: ”Prețul de criză, ca peste tot! 10 lei litrul!”

    Ultimele știri

    Fermierii dintr-o comună – lăsați fără subvenția APIA din cauză că nu l-au votat pe actualul primar Aproape 10.000 de porci au fost uciși din cauza unui focar de febră aftoasă Fermier bistrițean ucis de propria vacă gestantă