• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • După articolul Agrointeligența, ANSVSA a decis că autorizațiile obținute de fermieri rămân valabile

    Roxana Dobre -

    Autorizațiile sanitar-veterinare obținute de fermierii români pentru exploatațiile lor rămân valabile, cu excepția fermelor de suine, potrivit unui nou ordin emis de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, în urma articolului în care Agrointeligența – AGROINTEL.RO atrăgea atenția că o nouă legislație îi obligă pe toți crescătorii de animale să își reautorizeze exploatațiile,

    În urma articolului publicat de Agrointeligența-AGROINTEL.RO în care anunțam că direcțiile veterinare vor evalua în perioada următoare toate fermele de animale pentru emiterea unei noi autorizații sanitar veterinare/certificat de înregistrare, ANSVSA a decis să schimbe Ordinul nr. 10/2024 prin care fermierii erau obligați să își reînnoiască autorizațiile în termen de 6 luni.  În Monitorul Oficial nr. 135 din 16 februarie, a fost publicat vineri, 16 februarie, un ordin care îl modifică pe cel dat anterior.

    Citiți și: Controale în toate fermele de animale! Crescătorii sunt obligații să ceară reautorizarea la DSVSA

    Controale în ferme (foto: pfhb.pl)

    ANSVSA: Fermele care dețin autorizație sanitar-veterinară o mențin

    Ordinul nr. 35/2024 pentru modificarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităților, centrelor de colectare, transportatorilor și mijloacelor de transport rutier din domeniul sănătății și protecției animalelor și pentru completarea, respectiv abrogarea unor acte normative din domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 10/2024 publicat în Monitorul Oficia, prevede că ”unitățile care dețin autorizație sanitar-veterinară o mențin”.

    ”Art. 26. — (1) Unitățile care dețin autorizație sanitar-veterinară o mențin.
    (2) Cu excepția exploatațiilor comerciale de tip A de porcine, unitățile care dețin certificat de înregistrare sanitar-veterinară îl mențin; reprezentantul legal al acestor unități va depune la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București o copie a contractului de servicii încheiat cu un medic veterinar de liberă practică organizat în condițiile legii și împuternicit de direcția sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, în cazurile prevăzute de prezentul ordin”, se precizează în noul Ordin ANSVSA.

    Citiți și: Familia căreia i-au murit oile de la un tratament și-a refăcut turma cu ajutorul animalelor donate!

    Ce se întâmplă cu certificatul de înregistrare sanitar veterinară

    În ordinul publicat în Monitorul Oficial se face referire și la fermele care dețin certificat de înregistrare sanitar veterinară.

    ”Pentru unitățile care dețin certificat de înregistrare sanitarveterinară și care, conform prevederilor prezentei norme, sunt supuse autorizării sanitar-veterinare, direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, după o nouă evaluare, în baza documentației actualizate, pot emite autorizația sanitar-veterinară fără a mai fi percepute tarifele prevăzute în Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 96/2014, cu modificările și completările ulterioare”, legisferează ANSVSA.

    În cazurile în care se prevede prin legislație, așa cum este cazul exploatațiiloe de porci, reevaluarea unităților și emiterea autorizației sanitar-veterinare/certificatului de înregistrare sanitar-veterinară se efectuează la solicitarea operatorului, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a nouloui Ordin ANSVSA publicat în Monitorul Oficial vineri, 16 octombrie.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români