• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Amenzi încasate de crescătorii de animale! Nereguli găsite și sancționate în ferme

    Oana Timar -

    Amenzi pentru fermierii verificați în ultima perioadă de DSVSA Gorj care numai de la începutul lunii au efectuat aproape 200 de controale atât la nivelul exploatațiilor agricole, cât și în fitofarmacii și la agenți comerciali din sectorul alimentar.

    Conform unui comunicat de presă la DSVSA Gorj, în timpul controalelor efectuate în perioada 1-12 februarie, au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale, reprezentând 16 amenzi în cuantum de 134.400 lei, unor operatori şi/ sau persoane fizice din Godineşti, Mătăsari, Motru, Polovragi, Runcu, Rovinari, Târgu-Jiu, Târgu-Cărbunesti, respectiv:

    – 2 x 600 lei proprietarilor unor exploataţii non-profesionale, pentru încercarea de comercializare a materialului seminal de la masculi neautorizaţi pentru reproducţie;

    – 1.000 lei la o farmacie veterinară, pentru eliberarea produselor medicinale veterinare fără prescripţie medicală;

    – 2 x 1.200 lei proprietarilor unor exploataţii non-profesionale, pentru vânzarea de animale fără documente sanitare-veterinare şi fără anunţarea medicului veterinar de liberă practică împuternicit;

    – 1.200 lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea necorespunzătoare a unor produse alimentare (smântână expusă la temperatura mediului ambiant);

    – 1.600 lei proprietarului unei exploataţii non-profesionale, pentru sacrificarea de animale fără documente sanitare-veterinare, fără anunţarea medicului veterinar de liberă practică împuternicit şi fără predarea către acesta a crotaliilor auriculare, conform legislaţiei sanitare-veterinare în vigoare;

    – 5.000 lei la o unitate de catering, pentru depozitarea ambalajelor de transport ale produselor alimentare în condiţii care pot determina contaminarea şi impurificarea acestora (nu a fost delimitat un spaţiu închis destinat depozitării ambalajelor de unică folosinţă);

    – 10.000 lei la un laborator de patiserie, pentru depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare: saci de făină nedistanţaţi faţă de perete; recipiente de plastic cu materii prime depozitate direct pe paviment, sectorizare neconformă – materii prime depozitate împreună cu semifabricate; echipament de stradă prezent în spaţiul de producţie;

    – 10.000 lei la un restaurant, pentru ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a unor produse alimentare care necesitau etichetare suplimentară, în scopul stabilirii termenului de consum, aşa cum este impus de către producător prin intermediul etichetei; la data verificării, operatorul nu deţinea proceduri de bune practici de igienă şi nu a întocmit un program de autocontrol pentru anul 2024;

    – 10.000 lei la o brutărie, pentru întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor de lucru (paviment neigienizat, cu depuneri de grăsimi, frigider cu zone degradate, recipiente neigienizate), caserole cu produse răzuite neetichetate cu data şi ora efectuării operaţiunii;

    – 10.000 lei la o brutărie, pentru neîntocmirea unui program de autocontrol; etichetarea necorespunzătoare a unor produse de patiserie cu umpluturi fabricate; procedurile H.A.C.C.P. necesită actualizare;

    – 2 x 10.000 lei la două unităţi de catering, pentru desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică – catering fără a deţine document de înregistrare sanitară-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;

    – 12.000 lei la o unitate de catering, pentru nemonitorizarea temperaturilor din spaţiile frigorifice în care se depozitau alimente; nu era elaborat un program de autocontrol; nu au fost prezentate fişele de aptitudini ale personalului lucrător; a fost depistată cantitatea de 8,5 kg carne neidentificată în valoare totală de 131,75 lei, pentru care nu a putut fi demonstrată trasabilitatea. Sancţiune complementară: produsele au fost sechestrate şi destinate neutralizării controlate;

    – 50.000 lei la o brutărie şi interzicerea desfăşurării activităţii, pentru funcţionarea fără obţinerea înregistrării din partea DSVSA Gorj; în plus, starea de igienă era necorespunzătoare, aparatura tehnologică şi frigorifică, ustensilele şi suprafeţele de lucru prezentând acumulări de murdărie şi urme de rugină; nu existau facilităţi pentru spălarea şi uscarea igienică a mâinilor, nu exista sursă de apă caldă; materiile prime erau depozitate necorespunzător într-un spaţiu neigienizat; navetele cu produs finit erau neigienizate, mijloacele de transport erau neînregistrate şi nu erau igienizate; nu au fost efectuate analize ale produselor fabricate; nu a fost pus la dispoziţie un raport de producţie pentru produsele obţinute în unitate.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români