• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Coșmarul unei familii de fermieri: Le-au murit toate oile de la un tratament luat de la farmacie

    Roxana Dobre -

    O familie de crescători de oi trăiește un adevărat coșmar după ce animalele pe care le dețineau au murit la scurt timp după aplicarea unui tratament contra râiei. Soluția le-a fost recomandată de o farmacistă de la un magazin veterinar iar paguba crescătorilor este totală.

    Investiția unei familii care a muncit mai multă vreme în Franța și a investit într-o fermă de ovine în țara noastră a fost distrusă din cauza unei greșeli de administrarea a unei soluții pentru râie, la ovine. Din cauza dozei necorepunzătoare dar și a nerespectării prospectului, oamenii au omorât toate animalele din fermă.

    Citiți și: Oaia Țurcană, cea mai veche și cunoscută rasă de ovine din România

    Oile au murit după aplicarea unei soluții contra râiei

    Experiența prin care au trecut crescătorii de ovine care și-au omorât fără intenție oile a fost spusă chiar de aceștia pe Grupul crescătorilor de capre și oi iar tragedia micilor fermieri este cu atât mai mare cu cât au investit în animale banii câștigați cu greu peste hotare.

    ”Suntem soț și soție în vârsta de 37 respectiv 39 de ani. Încep prin a vă spune că suntem foarte supărați, pur și simplu devastați de ce ni s-a întâmplat astăzi. Noi am muncit două sezoane în Franța, avem doi copii și în toată perioada asta i-am lăsat cu mama noastră, ne-am chinuit cum am putut nici casa nu am terminat-o am muncit și am strâns bănuț cu bănuț pentru a ne retrage în România să stăm lângă copii să ne facem ceva al nostru și să nu mai fie nevoie să plecăm de lângă ei. Pe 6 octombrie 2023, am început o mica fermă, de 120 de oi, nutreț, stâna și toate necesare am ajuns la cheltuială de 28-30.000 de euro, bani strânși cu greu de noi prin străinătate”, a povestit unul dintre soți pe grupul de crescători de animale.

    Acesta a mai spus că la mica fermă de oi lucrau atât el cât și soția, cei doi ocupându-se exclusiv de creșterea animalelor. ”Mergeam cu oile, făceam tot ce se putea, cu atâta bucurie această meserie, ceea ce îmi plăcea și ne făcea să uitam de toate. Totul a fost frumos până pe 11 februarie când la ora 8.00 dimineața ne-am apucat să le punem după cap soluții pentru râie la oi. Vineri am fost la farmacia veterinară să luăm soluție pentru a trata aceasta boală, iar farmacista ne-a recomandat o soluție Diazinol să punem după cap la oi câte 5 ml fără apă. Noua ni s-a părut prea mult și am pus doar câte 2 ml la fiecare oaie. După ceva timp au început să facă spume la gură și să moară pur și simplu”, a mai povestit crescătorul despre experiența tragică prin care a trecut și care poate fi o ”lecție” și pentru alți fermieri.

    Citiți și: Calendarul tratamentelor la ovine în cursul unui an

    Crescătorul de animale a mai dezvăluit că pagubele pe care le-a făcut aplicarea ”după ureche” a unei soluții periculoase sunt aproape totale: din 120 de oi au rămas doar 20 de mieluți pe care ovinele au reușit să îi fete.

    ”Din 120 de oi 20 au făcut miei iar restul au murit cu miei în ele! La momentul de față mai avem în jur de 20 de oi și asta mor până mâine. Suntem distruși, devastați de durere, nu am făcut rău la nimeni, suntem oameni care am fost necăjiți, ne știe toată comuna de oameni liniștiti, oameni cu frica de Dumnezeu, cu suflet. Rugămintea mea la oamenii cu suflet să-mi spuneți ce putem să facem în situația asta suntem distruși , ajutati-ne cu un sfat, orice. Vă mulțumesc și nu dorim la nimeni necazul care îl avem în acest moment”, a mai scris fermierul pe grupul de Facebook.

    Crescător: Nu mai aplicați soluții fără citirea prospectului sau fără sfatul medicului veterinar

    Fermierul a primit mai multe sfaturi de la crescătorii de ovine de pe același grup, cu mai multă experiență. Unul dintre cele mai importante îndemnuri oferite de ciobani a fost ca întotdeauna să se solicite ajutorul medicului veterinar sau măcar să se citească cu mare atenție prospectul.

    ”Păcat de bietele oi. Puteți face acțiune în instanță, dar cu slabe șanse sau să repopulați stâna și să vă documentați bine asupra tratamentelor apelând la un veterinar bun sau chiar la ciobani cu experiență. Trebuia să întrebați și medicul veterinar din comună dar știți să citiți un prospect. Fiți tari și nu vă lăsați copleșiți de necaz”, a fost sfatul unui crescător.

    ”Acum dacă farmacista v-a spus să procedați așa, trebuie să răspundă dar soluția trebuie amestecată în apă dizolvată, la 10 litri de apă circa 5 grame de soluție. Apa să fie caldă și se desface lâna la oaie pe lungul spinării și se toarnă o cană de soluție și se bagă mâna prin lână și se frează, eu asa știu”, a spus un alt fermier.

    ”La fel am pățit și eu anul trecut la capre 30 de bucăți mi-au murit și din mai multe cazuri și cunoștințe am tras concluzia că ceva se întâmplă cu soluțiile pe care ni le dau ei, am respectat prospectul și oricum ar fi eu nu fac asta de azi pe mâine am ceva ani buni în spate. Deci după părerea mea ei ne vând otravă curată nu mai sunt soluțiile pe care le știam noi, asta e concluzia mea”, a mai fost de părere un alt cioban.

    Conform prospectului, produsul Diazinol este un concentrat emulsionabil antiparazitar de uz extern se recomandă pentru prevenirea şi tratamentul scabiei (sarcoptică, psoroptică, chorioptică, demodecică) şi a ectoparazitismului produs de căpuşe, păduchi, purici şi alte insecte la bovine, ovine, caprine şi suine.

    Animalele nu se tratează cu Diazinol pe vreme umedă sau foarte caldă, iar tratamentul nu se aplică tratamentul la păsări şi pisici.

    Tratamentul se face prin pulverizare (10 ml de produs la24 litri apă, diluţie 1:2400). sau îmbăiere, iar oile nu se îmbăiază în primele 14 zile după tundere, animalele debile şi gestante, însetate sau cu plăgi provocate de tuns şi nevindecate. Soluţia de îmbăiere se utilizează doar în ziua preparării, după care se goleşte baia şi se spală bine. Nu se adaugă la baie sulfat de cupru sau alţi agenti de umectare. A se spăla ugerul animalelor lactante după îmbăiere. A se evita contactul cu ochii şi pielea. A se spăla mâinile şi orice alte părţi ale corpului care au intrat în contact cu produsul. Substanţa activă, diazinonul, este foarte toxică pentru organismele acvatice şi pentru albine.

    La ovine și caprine, recomandarea de administrare este prin îmbăiere:

    Îmbăiere: soluţia iniţială de umplere a bazinului – 420 ml DIAZINOL în 1000 litri apă, diluţie 1:2400 (250 ppm s.a.).
    Reumplerea (completarea) băii – 250 ml DIAZINOL în 200 litri apă, respectiv 1:800 (750 ppm s.a.).
    Tratament local: 5 ml Diazinol/1 litru apă, diluţie 1:200 (3000 ppm s.a.).
    Pulverizare: 20 ml Diazinol/20 litri apă, diluţie 1:1000 (600 ppm s.a.).

    Pentru îmbăiere este necesar ca înăltimea soluţiei în baie să fie de 70 cm pentru miei şi tineret şi 100 cm pentru oile adulte. Este esenţial să se menţină concentraţia băii prin reumplere atunci când volumul scade cu 10%. Animalele trebuie să fie complet scufundate în baie cel puţin o dată.

    Prețul produsului Diazinol este de 39,90 de lei pentru un flacon de 100 ml.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români