Ştiri agricole

Şase state UE au depăşit cota de lapte. România abia a realizat jumătate

Şase state membre UE au depăşit cota de lapte pentru sezonul 2011/2012 şi vor trebui să plătească penalizări în valoare de 79 milioane de euro, potrivit datelor comunicate de Comisia Europeană. România abia a realizat jumătate.

În total, cele şase state (Austria, Irlanda, Olanda, Germania, Cipru şi Luxemburg) au depăşit cota de lapte livrat cu circa 283.000 de tone, în ciuda majorării de către UE a cotelor cu 1% pentru sezonul 2011/2012. Olanda a depăşit cota şi la vânzările directe, spre deosebire de celelalte ţări care au depăşit doar cota de livrări.

În ce ne priveşte, România a livrat în sezonul 2011/2012 circa 850 de tone de lapte, dintr-o cotă alocată de UE de 1,79 milioane de tone, potrivit datelor provizorii anunţate de Comisia Europeană.

În ciuda depăşirii cotelor de către cele şase state UE, livrările totale ale UE sunt mai mici cu circa 4,7% faţă de contingentul total. În mai multe state memebre producţia a fost mai mică decât cota naţională primită. De altfel, un număr de zece ţări au înregistrat livrări care sunt cu cel puţin 10% sub cota naţională respectivă.

În sezonul 2010/2011, un număr de cinci state membre UE au fost penalizate cu 55,6 milioane de euro, în condiţiile în care livrările de lapte la nivel european au fost mai mici cu 5,5%.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!