• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ioan Benea: La iarnă, cartoful se va vinde cu un euro pe kilogram

    agrointeligenta.ro -

    Oferta scăzută de cartof de pe piaţa internă a determinat o creştere a preţului de vânzare. Potrivit lui Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului, la iarnă, prețul va fi de un euro pe kilogram.

    ”În România se mai cultivă doar 41.000 de hectare cu cartofi, după ce în urmă cu doi ani aveam 100.000 de hectare cultivate. Dar după ce oamenii au văzut că nu își acoperă costurile din vânzarea cartofilor, în ultimii ani au decis să se reorienteze spre alte culturi”, a spus fermierul pentru Bursa.

    În această perioadă, agricultorii au decis să nu își vândă recolta, deși prețul a atins 1,5 lei pe kilogram, dublu față de cât era în noiembrie 2012. Fermierii sunt convinși că nivelul va crește.

    ”Problema este că nu mai avem nici sămânță de cartof certificată. Firmele germane care au creat societăți mixte în România au primit ordin să trimită sămânța în Germania și să nu o vândă pe piața noastră. Cu doar 100 de hectare de sămânță certificiată, este foarte posibil ca în România, cultura cartofului să se prăbușească”, a mai spus Benea. El a subliniat și că realitatea nu are nici o legătură cu statisticile optimiste. Astfel, la APIA s-au primit subvenții doar pentru 41.000 de hectare de cartofi, în timp ce INS a raportat culturi pe 200.000 de hectare!

    Sursa: Bursa


    Te-ar mai putea interesa

    Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd Vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, dar și vijelii și căderi de grindină Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă

    Ultimele știri

    Prețul mieilor după Paști. Oierii mizează pe cererea venită pentru export Înghețată din lapte de porc – inovația unui fermier olandez Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare