• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Porcinele hrănite cu OMG-uri au stomacul inflamat şi uterul mărit – au descoperit cercetătorii

    agrointeligenta.ro -

    Promisiunea utilizării culturilor modificate genetic în hrana animalelor este preţul mic al nutreţurilor – o promisiune care ar putea fi înşelătoare dacă starea generală de sănătate a acestora ar fi afectată, reducându-se productivitatea şi creşterea altor costuri.

    Spre deosebire de domeniul producţiei agro-alimentare destinate direct consumului uman în cel al producţiei de furaje şi nutreţuri există mai puţine obstacole care să îngrădească dezvoltarea culturilor modificate genetic. Astfel, la nivel global, cea mai mare parte a culturilor modificate genetic este reprezentată de plantele furajere (porumb, soia).

    Dezvoltările din domeniu – materializate sub forma proiectelor în lucru şi a suprafeţelor cultivate – sînt susţinute de achiziţiile semnificative venite din sectorul creşterii animalelor – fermierii apreciind preţul redus al acestei materii prime ca un factor important în definirea competitivităţii.

    Până în acest moment studiile privind efectele pe care culturile modificate genetic le-ar putea avea asupra sănătăţii s-au rezumat doar la patologia umană – fiind subliniat potenţialul alergogen şi cancerigen al unora dintre soiurile dezvoltate de anumite companii.

    Un recent studiu indică faptul că utilizarea nutreţurilor obţinute din plnate modificate genetic s-ar putea dovedi o alegere greşită sub aspect economic, acestea afectând starea de sănătate a animalelor.

    Porcii supuşi unei diete incluzând soia şi porumb modificate genetic au prezentat o rată mai mare a inflamăre a stomacului decât cei supuşi unei diete bazate pe plante nemodificate genetic.

    În studiul, ale cărui concluzii au fost publicate în Journal of Organic Systems (JOS), au fost incluse 168 de purcei, animalele fiind împărţite în două grupuri, care pe durata normală de viaţă de 22 de săptămâni din sistemul de fermă, au fost hrănite, unele cu nutreţ obţinut din culturi modificate gentic, altele cu nutreţuri să le spunem convenţionale – grupurile fiind identice atât sub aspect numeric cât şi a proporţiei dintre masculi şi femele.

    În urma evaluării post-mortem s-a constatat că grupul hrănit cu nutreţuri obţinute din plante modificate genetic prezenta o rata semnificativ mai mare a inflamării stomacului decât celălalt (32% versus 12%), alte aspecte urmărite precum viteza luării în greutatea, mortalitatea, biochimia sângelui, fiind identice. De asemenea, în grupul porcilor hrăniţi cu furaje obţinute din culturi modificate genetic femelele aveau utere cu 25% mai grele decât cele din grupul hrănit convenţional.


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai mare producător de carne de porc din România și-a deschis primul magazin propriu Ruperea florilor la căpșuni pentru o producție mai mare. Metoda pas cu pas Fermier german: ”Fără muncitorii din România, nu am avea ce mânca”. Oferta sa: 3.000 de euro brut, pe lună

    Ultimele știri

    Arătură, minim-till sau no-till? Rezultate obținute după 5 ani în ferma sa de sătmăreanul Bekes Arnold Agro Kar, un distribuitor de utilaje agricole din Ucraina, își va lansa propria linie de tractoare Comisia Europeană promite sprijin financiar pentru fermierii afectați de febra aftoasă