• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Iedul se ia în coarne cu mielul să ajungă pe masa de Paşte

    agrointeligenta.ro -

    Crescătorii de oi şi capre susţin că cererea de miei din perioada Paştelui ortodox va fi la fel de mare ca şi anul trecut. Preţul estimat de ciobani pentru carnea de miel şi ied în acest an va fi 25 lei/kg în carcasă şi 9-10 lei/kg în viu.

    „Anul trecut, cu două-trei zile înainte de Paşte cererea a depăşit oferta la carnea de miel şi ied. Paştele catolic şi cel ortodox au coincis, a fost o cerere mare la export, mieii erau contractaţi şi pe piaţa nu a fost o ofertă suficientă  mai ales în ultimile zile dinaintea Paştelui.

    Am putea spune chiar că se ajunsese la speculă, în anumite situaţii. Chiar şi noi, în zilele de joi, vineri şi sâmbătă, înaintea sărbătorii pascale din 2012, am vândut mielul în viu cu 15-16 lei /kg, iar la carcasă se ajunsese la 27-30 lei kg”, susţine Anca Demian, care împreună cu soţul, fratele şi cumnatul ei deţin o fermă cu 300 de capre şi 1.000 de oi, în Husăsăul de Tinca, judeţul Bihor.

    Vârful de vânzări, de joi până sâmbătă

    Anca Demian (47 de ani) care este şi reprezentanta Asociaţiei crescătorilor de oi şi capre „Păstorul”, organizaţie care cuprinde 600 de oieri din Bihor, spune că se aşteaptă ca în acest an să aibă parte de vânzări bune, mai ales că mulţi dintre români vor avea parte de concediu prelungit începând cu 1 Mai până la Paşte inclusiv.

    „Este adevărat că anii trecuţi ciobanii contractau cantităţi mari de miei pentru Grecia. Acum cu criza, nu au mai cumpărat ca în anii trecuţi. Însă, românii noştri vor avea o mică perioadă de concediu, în care vor petrece, vor mânca fripturi acasă şi la iarbă verde. Este cerere de carne de miel şi ied, şi în perioada 2-4 mai va fi probabil vârful de vânzări.

    Cred că nu vor pleca foarte mulţi în excursii din cauza dificultăţilor financiare. Lumea va sta acasă cu familia,va mânca preparate tradiţionale, unii vor ieşi la iarbă verde şi vor învârti grătarele cu carne, toată lumea se va bucura de Paşte, la fel ca anii trecuţi”, precizează Anca Demian.

    Mai mult de jumătate din miei de anul trecut au mers la export

    Potrivit statisticilor asociaţilor de producători de carne, anual în România se vând 3-4 milioane de miei. Anul trecut, cifrele oficiale au indicat un vârf de 4 milioane de miei vânduţi. Reprezentanţii Asociaţiei crescătorilor de iezi şi capre cred însă că românii consumă între un miliona şi 1,7 milioane de miei pe an, în special în perioada Paştelui. Diferenţa până la 4 milioane, cât îndică cifrele oficiale, este reprezentată de exporturi, anul trecut existând o cerere foarte mare.

    Cât priveşte preţurile de vânzare din acest an, ciobanii nu cred că vor fi creşteri de preţuri.

    În principiu, ne pregătim pentru preţuri de 9-10 lei /kg în viu şi 25 lei /kg în carcasă, la fel cum a fost şi în prima perioadă a săptămânii dinaintea Paştelui 2012. Din câte ştim oferta din acest an este suficientă, ciobanii sunt pregătiţi cu miei şi iezi pentru vânzare peste tot în ţară. Deşi iedul se creşte mai greu, ia în greutate de 2-3 ori mai puţin decât mielul, la vânzare au acelaşi preţ. Cel puţin aşa vindem noi”, susţine Anca Demian. De exemplu, când se comercializează un miel acesta poate atinge şi 23 de kilograme în viu, pe când un ied are abia 11 kilograme în viu (8 kilograme în carcasă).

    Abatoarele autorizate se află la zeci de kilometri

    Potrivit specialiştilor, carnea de miel crud care este preferata românilor de Paşte, se obţine de la mieii sacrificaţi în perioada de alăptare, în jurul vârstei de 4-8 săptămâni, la o greutate vie de 8-14 kg, pentru cei aparţinând raselor mixte, şi 15-20 kg, pentru produşii raselor de carne.

    Reprezentanta Asociaţiei crescătorilor de oi şi capre „Păstorul”, Anca Demian care deţine ferma de oi şi capre din Husăsăul de Tinca (localitate aflată la aproximativ 30 de kilometri de Salonta) are împreună cu familia şi o reţea de mici magazine (la Cluj, Zalău, Timişoara şi Arad) unde vinde produse tradiţionale româneşti din producţia proprie, a altor fermieri, dar şi produse de carmangerie din Ungaria.

    Ea spune că deşi există cerere de miei şi iezi chiar pe parcursul anului, ciobanii au în general mari probleme datorită faptului că există foarte puţine abatoare autorizate sau sunt situate la distanţe foarte mari.

    Ciobanii noştri trag cu ochiul la unguri

    „Mă uit la vecinii unguri şi văd că se poate ca aproape în fiecare sat să se organizeze, sub controlul autorităţilor bineînţeles, puncte autorizate de tăiere. La ei în sate, pe unde te duci, când e nevoie se organizează astfel de locuri de tăiere, în care se respectă toate condiţiile de igienă. Ei bine, la noi e foarte dificil să sacrifici mieii şi iezi.

    La noi în zonă, abatoarele autorizate sunt la distanţe foarte mari. Noi de exemplu, ne mai ducem uneori, când putem, zeci de kilometri la Unicarn, la Satu Mare. Ei ne mai ajută… E totuşi o distanţă de mers până acolo, ori de câte ori ai nevoie. Nu avem alte puncte de tăiere”.

    „Românii vor pe masă fripuri de ied şi miel”

    „Vindem mieii şi iezi în viu, deşi avem cerere tot timpul anului. Clienţi avem şi ne dau mereu comenzi cu o lună două înainte pentru iezi şi miei. Chiar dacă se spune că românii nu mănâncă decât de Paşte miei, nu este foarte adevărat. Unii doresc tot timpul anului să aibă pe masă fripturi de miel şi ied. Şi cu iezii este aceaşi poveste, că românii nu ar mânca. Noi avem comenzi şi iezii se vând foarte bine, deşi se cresc greu”, a mai menţionat Anca Demian.

    În perioada Paştelui, ciobanii din cadrul asociaţiei îşi vând mieii şi iezi în special în târgurile mari, autorizate şi care, de obicei, au puncte de tăiere. Problema sacrificărilor de animale se pune însă pentru cealaltă perioadă a anului când ciobanii nu au pur şi simplu unde să meargă să-şi sacrifice animalele.

    Cum ar putea scădea preţul la carnea de miel

    Anca Demian susţine că dacă ciobanii ar avea la dispoziţie mai multe puncte de tăiere organizate zonal, sau mai multe abatoare autorizate, carnea de miel ar putea ajunge la un preţ mai scăzut cu 20%.

    „Deşi mă repet, vă spun că suntem la o aruncătură de băţ de Ungaria şi văd cum sunt organizaţi. Unde te uiţi, de câte ori e nevoie se organizează în mijlocul satelor carmangerii şi puncte de tăiere. De ce acolo se poate şi la noi nu? Dacă noi am putea onora toate comenzile la carne de ied şi miel de-a lungul întregului an calendaristic, lucrurile ar sta altfel. Cred că pentru carnea de miel s-ar putea obţine 20 lei/kg, faţă de 25 lei/kg cât este în prezent. Cerere este, noi avem solicitări de la clienţi, dar ne lovim de problema abatorizării. Nu este adevărat că romanii nu ar mânca decât de Paşte miel şi ied. Clienţii ne spun altceva. În magazinele pe care le avem nici nu putem vinde carne de miel şi ied pentru că nu avem unde să abatorizăm. Vânzările constante de-a lungul anului ar putea reduce preţurile. O altă problemă este cea a păşunilor care în mare parte au fost date către consilii locale, se iau fonduri europene, iar ciobanii nu pot concesiona”, a menţionat Anca Demian.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd