• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât produce o megafermă cu 12 milioane de prepeliţe

    agrointeligenta.ro -

    Deşi China este producătorul numărul unu la nivel mondial de carne de prepeliţă, cea mai mare fermă din lume de creştere intensivă a prepeliţelor se află în Regatul Arabiei Saudite. Imensa fermă saudită are o capacitate anuală de 12 milioane de păsări, de trei ori mai mare decât cel mai modern complex agrozootehnic de creştere a prepeliţelor din Statele Unite.

    Interesant este că dacă în Europa şi SUA creşterea prepeliţelor (coturnicultura) a început să se dezvolte începând din 1950, în Arabia Saudită şi zona Golfului primele ferme au apărut abia după 1990.

    Monitorizare cu tehnologie de ultimă oră

    Astra Farms, divizie din cadrul companiei Astra Food, deţine cea mai mare fermă de creştere a prepeliţelor din lume. Reprezentanţii companiei susţin că în cadrul fermei, în fapt un gigant complex agrozootehnic integrat, sunt crescute nu mai puţin de 12 milioane de prepeliţe.

    oua prep_n

    Ferma este amplasată în Arabia Saudită, în regiunea Tabuk.

    „Ferma este dotată cu tehnologie de ultimă oră care monitorizează toate etapele de producţie. Există un spaţiu cu incubatoare automatizate, secţie de prepeliţe ouătoare şi de reproducţie, secţie de creştere a prepeliţelor dezvoltată pe mai multe nivele, abator, laboratoare şi altele”, au menţionat oficialii companiei.

    Ferma de prepeliţe Astra este singura de nivel intensiv din Regatul Arabiei Saudite.

    În regiune, în Emiratele Arabe Unite nu mai există decât două ferme de creştere a prepeliţelor în sistem integrat şi intensiv, însă la o capacitate multmai mică. De exemplu, Al Semman Farm din localitatea Al Ain are o capacitate de doar 3 milioane de prepeliţe

    „Noi am dezvoltat piaţa”

    „Compania Astra a fost prima care a introdus şi comercializat carne de prepeliţă pe piaţa Arabiei Saudite. Astfel s-a creat o cerere în creştere de la an la an şi am dezvoltat cea mai mare fermă de creştere a prepeliţelor din întreaga lume”, spun reprezentanţii Astra Food.

    rsz_gallery_762
    În prezent, ferma din Tabuk oferă la comercializare în Arabia Saudită, dar şi întreaga zonă a Golfului, ouă şi carne de prepeliţă, ouă pentru incubaţie, prepeliţe de o zi, prepeliţe pentru reproducţie etc.

    Tradiţiile populaţiei musulmane care nu consumă carne de porc (datorită religiei) fac ca felurile de mâncare din carne de pasăre să fie foarte populare, astfel că şi carnea de prepeliţă, deşi relativ recent introdusă în alimentaţie să fie deosebit de apreciată, iar cererea să fie în continuă creştere.

    1,2 milioane de tone de carne de pasare şi 1.500 tone carne de prepeliţă

    În toată lumea producţia de carne de pasăre (găină) este incomparabil mai mare dacât cea de prepeliţă. Consumul anual de carne de pui în Arabia Saudită este de 1,2 milioane de tone, din care doar 509 mii tone provin de la circa 400 de ferme locale, restul fiind importuri realizate în special din Brazilia.

    Pentru comparaţie, potrivit cifrelor oficiale publicate de autorităţile saudite în diverse rapoarte (Ministerul Agriculturii din Arabia Saudită), producţia de carne de prepeliţă din Arabia Saudită este de doar 1.500 de tone, toată provenind exclusiv de la singura fermă producătoare – Astra Farm, parte a grupului Astra Food.

    Cu toate acestea producţia fermei Astra este cât toată producţia de carne de prepeliţă provenită de la toate fermele din Australia, ţară aflată în top 10 al producătorilor de profil (aproximativ 1.500 de tone pe an).

    prepelite si oua
    În România, cea mai mare fermă de creştere a prepeliţelor (Ferma Bunicii) este situată în judeţul Vâlcea, localitatea Băbeni şi are în prezent o capacitate de 70.000 de păsări, urmând ca în urma unor investiţii capacitatea să crească la începutul anului 2014, la 100.000 de capete.

    Producţie şi comerţ

    Compania Astra a fost înfiinţată de Sabih Taher Masri, în urmă cu mai bine de patru decenii. Grupul include patru divizii (ferme, transporturi, comerţ şi cereale) şi gestionează 3.200 de hectare de teren în zona de nord a regiunii Tabuk. Numărul total al angajaţilor din cadrul companiei este de 5.000.

    Grupul de firme Astra ocupă poziţia 21 în top 100 firme din Arabia Saudită şi locul 2 în clasamentul celor mai mari companii private din Regatul Saudit.

    Firma produce şi comercializează cererale, deţine plantaţii de pomi fructiferi şi sere de flori. Pe lângă singura fermă de prepeliţe din Arabia Saudită, Astra Farms mai deţine şi alte câteva ferme de animale.

    prepelite-ouatoare
    Compania deţine şi zece amplasamente comerciale în zona Tabuk, o brutărie automatizată, dar şi secţii de producţie de alimente ambalate, îmbrăcăminte, ustensile de bucătorie şi altele. De asemenea, este importatoare de materii prime pentru industria alimentară, dar şi de produse ambalate (nuci, seminţe,fructe uscate, lapte praf, cafea zahăr, aditivi alimentari etc.)

    Foto: Al Semman Farm, Ferma Bunicii


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd